Közérzet · 2018.07.20.

KULTURÁLIS FŐVÁROS – Életet vinnének a lakótelepre és a várba

Nemzetközi workshoppal folytatódott Veszprém felkészülése az Európa Kulturális Fővárosa 2023-pályázat második fordulójában. Tanulmányútra, illetve a pályázattal kapcsolatos eszmecserére Veszprémbe látogattak az észt Tartu, a szlovén Ptuj, a brit Leeds és Milton Keynes, valamint a 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Pécs szakemberei.

Az informális delegációk Porga Gyula polgármester és Mészáros Zoltán, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. ügyvezető igazgatója meghívására városnéző sétákon vettek részt, majd kerekasztal-beszélgetésen cseréltek eszmét tapasztalataikról, meglátásaikról.


A polgármester a tanácskozás szünetében elmondta: Veszprém pályázatának megalkotásakor végig szem előtt tartották, hogy a várost érintő esetleges problémáknak európai vetülete is van, számos, hasonló pozíciójú európai várost érinthetnek ugyanazok a kérdések.

Tanulni szeretnénk Európától, ugyanakkor példát is szeretnénk mutatni Európa számára – fogalmazott.

Mint mondta, a jelenlévő szakemberek közül többen olyan várost – Pécset, Liverpoolt, valamint a Mariborral együttműködő Ptujt – képviselnek, amelyek már alkottak Európa Kulturális Fővárosa-programokat. A többi résztvevő pedig Veszprémmel együtt arra készül, hogy később nyerje el ezt a címet. A két brit város, Leeds és Milton Keynes korábban Veszprémmel együtt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa-program jelöltje volt. A brexit miatt ők nem vesznek részt a megmérettetésben, de az együttműködést szívesen folytatják Veszprémmel.

Mészáros Zoltán arról beszélt, hogy fontos cél és eszköz is minél több európai várossal valós kulturális együttműködések kialakítása, amelyek kulturális közeledést is eredményeznek az unió országai között. Mint mondta, az eszmecserét folytató városok közös kérdése egyebek mellett a megvalósult projektelemek hosszú távú hasznosítása, a posztszocialista városrészek megújítása, a fiatalok elvándorlásának problematikája. Veszprém pályázatából kiemelte a Haszkovó lakótelep és a vár területének kulturális tartalommal való feltöltésének igényét, a városrészek élettel telibbé tételét a hétköznapokban is. Arról is beszélt, hogy a Veszprém2023-programban szerepel majd egy nemzetközi építészeti pályázat kiírása a belvárosban lévő húszemeletes felújítására. Veszprém pályázatának fontos eleme és különlegessége, hogy térségi pályázat: Veszprém a balatoni régióval együtt indul a címért. Erre utoljára 2010-ben Essen és a Ruhr-vidék, valamint 2013-ban Marseille és a Provence-régió együttműködésében volt példa.


[fbcomments]