Szórakozás / Kultúra · 2020.03.21.

KULTÚRA, SZÓRAKOZÁS – Rengeteg nézni és hallgatni való otthonülésre

Hihetetlen mennyiségű könyv, koncert, színházi előadás, kiállítás olvasható/látható ingyen az interneten, úgyhogy az otthonülők, kicsik és nagyok válogathatnak kedvükre, oldva ezzel a bezártság és a vírustól való félelem okozta szorongást. Megpróbáltuk összeszedni a virtuális térben fellelhető forrásokat, és ezekből adunk közre egy csokorra valót.

Az Élő közvetítések koronavírus idején elnevezésű Facebook-csoportban élőben közvetített koncertekre, színházi/tánc/opera előadásokra, kiállításmegnyitókra, felolvasásokra és archív színházi felvételekre hívják fel a figyelmet.


Az MTVA az elmúlt hatvan év legnépszerűbb műsoraiból készített válogatást az m3.hu oldalon: itt sorozatok, filmek, klasszikusok láthatók reklámok nélkül, ingyenesen, hétről hétre frissülő tartalommal.

A Nemzeti Filmintézet összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférését tette lehetővé itt. Olyan filmeket nézhetünk meg, mint például A kőszívű ember fia, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, az Édes Anna, a Légy jó mindhalálig, a Szent Péter esernyője, A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában.

Népszerű ifjúsági filmek, mint a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű vagy a magyar népmeséken alapuló rajzfilmek, továbbá nagy kedvencek, mint a Vuk vagy a Szaffi, a legkisebbek számára kínálnak tartalmas szórakozást.

A Nők Lapja Café a virtuális múzeumi látnivalókat gyűjtötte össze. A cikk végén további múzeumi portálokra kalauzolja az olvasókat.

A Múlt-kor című folyóirat átmenetileg (április 30-áig, de ha szükséges, akkor tovább) ingyenessé tette digitális archívumát, melyben a történelmi magazin elmúlt tíz évben lapszámainak összes cikke olvasható.

A Magyar Elektronikus Könyvtár közel 20 ezer címet tartalmaz.

A litera.hu kigyűjtötte a megbízható szak- és szépirodalom forrásokat.

A Samsung Magyarország jóvoltából ingyenesen elérhető Magyarország legnagyobb digitális mesetára: több mint 400 interaktív könyv március 20-ától egy teljes hónapon keresztül itt.

A kultúra.hu hat legendás színházi előadás videóját tette föl a honlapjára. Ugyanitt számos egyéb színházi előadást, koncertet is láthatunk, de választhatunk a 16 Hitchcock-film közül is.

A papageno.hu az élő közvetítéseket gyűjtötte össze itthonról és a nagyvilágból.

A Facebookon pedig magyar fesztiválok, klubok, koncertszervezők elindították a Maradj otthon! Fesztivált, amelynek első felvétele Máté Péter csodálatos szerzeménye, a Most élsz Rúzsa Magdolna és Szakos Krisztián előadásában.

 


[fbcomments]