Közérzet · 2018.11.17.

KUKAHOLDING – Királyszentistván, a szemétkáosz tükrében

Immáron leszögezhetjük, hogy a nemzeti kukaholding működésképtelen. Beleértve a helyi rákfenéjét, az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, azaz a királyszentistváni szeméttelepet. A Tiszta Európa Program keretében uniós pénzekből megvalósult hulladékkezelő fizikailag és anyagilag a teljes összeomlás határán agonizál. 

A környékre rátelepülő bűz kikezdte az érintettek idegeit. Közösségi összefogással szakemberek segítségével tiltakoztak, bizonyították, hogy a létesítmény nem működik szabályosan, tűrőképességük utolsó morzsáival küzdöttek a hatóságokkal. Mondanom sem kell, hogy eredménytelenül. Korábban itt írtunk róla.

A sok hatósági hazudozásra, csúsztatásokra, hamis és valós környezetvédelmi és egyéb elemzésekre, jelentésekre kár kitérni. Ami itt történt és történik, az maga a kormányzati szemétbiznisz tükörképe. És még közel sincs vége.

2_hulladek5

Miután a megoldásnak szánt „rendszerszintű tulajdonosi szemlélet megjelenítése” sem szüntette meg a bűzt, az áprilisi választások előtt tenni kellett valamit. Miután megszerveztek néhány rendszer-kompatibilis és szigorúan szabályozott hatósági kiruccanást a telepre, az illetékeseknek az a mentő ötlete támadt, hogy egy utolsó ócska hazugsággal vakítják az embereket. Két héttel a választások előtt a bűztől szenvedők megnyugtatására Weingartner Balázs, a nemzeti kukaholding akkori vezérigazgatója levélben tájékoztatta az érintett települések vezetőit, hogy bezárják a regionális hulladékkezelő központnak becézett szeméttelepet!

3_weingartnerlevel

Miközben pontosan tudta mindenki hogy ez ordas hazugság. A választások után az új kormány, Weingartner Balázst – mert szép kis káoszt hagyott maga után – felfelé buktatta: a vadonatúj Innovációs Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára lett. De hagyjuk a múltat, nézzük mi vár ránk.

Mi lesz az Észak-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. királyszentistváni komplex hulladékkezelő központjának a sorsa? Számtalanszor elhangzott már ez a kérdés a legkülönfélébb fórumokon. Legutóbb Mesterházy Attila országgyűlési képviselő rugaszkodott neki és közérdekű kérdést megfogalmazva a Tisztelt Ház elé terjesztette. A napokban megkapta a választ az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, nevezetesen Cseresnyés Péter államtitkártól:

A királyszentistváni komplex hulladékkezelő működése kapcsán kialakult helyzet mielőbbi hathatós kezelésére és a hosszú távú megoldás megtalálására irányuló lépések egyaránt folyamatban vannak … fejlesztési tervek között szerepel egy, a hulladék jövőbeni szállításához szükséges átrakó állomás létesítése Veszprémben. A hulladékkezelő központhoz kapcsolódó kötelezettségekre tekintettel a telep tevékenysége 2018 vége előtt nem számolható fel…”. Sőt, egy lépéssel előrébb is vagyunk mert: „…az áthelyezésre alkalmas helyszín kijelölése már folyamatban van.”

Hát nem megnyugtató? Hiszen folyamatban van.

[stextbox id=”grey”]Az országszerte dühöngő szemétkáosz kellős közepébe trafált bele az Alapvető Jogok Biztosa hivatalának átfogó jelentése. A NER gyakorlatától eltérően az ombudsmani jelentés kíméletlenül kivesézi az elfuserált kormányzati szemétpolitikát. A NHKV Zrt. – gyakorlatilag jogkövetkezmények nélkül – az alaptörvényből fakadó kötelezettségeinek sem tesz eleget, pénzhiánnyal küzd (hála a rezsicsökkentésnek, meg a szakavatott vezetésnek), és nem tud megfelelni az uniós követelményeknek sem.[/stextbox]


[fbcomments]