Közérzet · 2018.03.08.

KSH – Indul a háztartások életkörülményeit vizsgáló éves adatfelvétel

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) március 1. és május 10. között végzi a háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételt, amely a háztartások gazdasági aktivitását hivatott felmérni. A felmérés, amelyet 2005 óta évente uniós módszertan szerint végez a hivatal, kitér a fogyasztásra, a lakáshelyzetre és az életkörülmények vizsgálatára. A kérdések internetes önkitöltéssel és kérdezőbiztosok segítségével egyaránt megválaszolhatók.


A KSH mintegy tízezer háztartásban méri fel azok jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeit. A felmérésből kapott adatok kiemelkedő fontosságú információt jelentenek a háztartások aktuális gazdasági viselkedésének megértéséhez, az adatokból képet kaphatunk a jövedelmi viszonyaikról, fogyasztási és megtakarítási szokásaikról. A felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről.


Az adatfelvétel Magyarországon 2005 óta az Európai Unió azonos módszertana alapján zajlik. A feldolgozott adatokat a KSH minden év decemberében publikálja. A tagállamok validált adatai az Eurostat honlapján érhetők el.

A mintában szereplő háztartásokat matematikai-statisztikai módszerrel véletlenszerűen választották ki. Az adatfelvétel két részből áll: a most induló éves adatgyűjtés során olyan háztartásokat keresnek fel, ahol a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek. A háztartások életkörülményeiről alkotott kép az éves kérdőív háztartási, személyi és fogyasztási blokkjainak információi alapján válik teljessé.

A mintába került háztartásokat a Központi Statisztikai Hivatal igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható a kérdezőnek személyes válaszadással (március 1. és május 10. között), illetve internetes önkitöltéssel (március 1. és március 31. között).

Az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. Az internetes válaszadók között három táblagépet sorsolnak ki.

A háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvételről itt találhatók bővebb információk.


[fbcomments]