Közérzet / Életmód · 2019.03.01.

KRÓNIKUS – Újabb sokkoló lista élén a magyarok

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon halnak meg a legtöbben krónikus betegségekben egész Európában. Az unió öt legrosszabbul teljesítő régiója között két hazai is van – ráadásul messze a legrosszabb a helyzet Észak-Magyarországon, olvashatjuk a Pénzecentrum.hu oldalán.

A lista ötödik helyén is egy magyar régió, az Észak-Alföld áll, ahol 100 ezer lakosra 1064 halálesetet jut, Észak-Magyarországon pedig 1169.


A cikk emlékeztet: egy 2017-es tanulmány szerint a Magyarországon élő emberek átlagosan 8-10 évvel előbb betegednek meg, mint a többi uniós országban. Ez azt jelenti, hogy itthon már az 58–60. év környékén elkezdenek jelentkezni a krónikus betegségek.

Általánosságban elmondható, hogy a kelet-európai és a balti államokban többen halnak meg krónikus betegségekben – csak Szlovénia és két lengyel régió mutatott alacsonyabb halálozási rátát a térségben. A legkevesebb ilyen haláleset Franciaországban történt, ahol minden vizsgált régióban 400 alatt volt ez a szám. A legkevesebben a Midi-Pyrénées régióban haltak meg krónikus betegségben: itt 217 az arányszám. Emellett Madrid régiója büszkélkedhet alacsony értékkel.

Olvasson többet a témáról, és tekintse meg az infografikát is itt!

 


[fbcomments]