Egyéb · 2023.01.27.

KÖZVILÁGÍTÁS – Nem az EKF „szívta el” az áramot

Sötét utcák, sötét városrészek miatt panaszkodtak mostanában Veszprém lakói. Többen az EKF nyitóprogramjának „árampocsékolásával” hozták összefüggésbe, hogy a Cholnoky városrészben, a Dózsavárosban vagy épp a vasútállomás környékén megszűnt a közvilágítás.

Ennél hozzáértőbb magyarázatért az E.On Hungária Zrt. sajtóosztályához fordultunk. Kedves Brigitta, külső kommunikációs szakértő válaszolt a kérdéseinkre.

Elmondta, hogy a Cholnoky városrész közvilágítási hibájáról lakossági bejelentésből értesültek. A javítást nehezítette, hogy egy hosszú, mintegy 3 km-es, több mint 100 kandelábert számláló szakaszon kellett a zavar okát megtalálni, egyenként átvizsgálva a lámpatesteket. A hibahelyet az E.ON-os szerelők többszöri szakaszolással lokalizálták, és mint kiderült, a teljes szakasz hibáját egyetlen kandeláber belső meghibásodása okozta. Ennek kijavítása után, január 25-én helyreállt a közvilágítás a Cholnoky városrészben.


A Dózsavárosban a Fűrész utcából kaptak bejelentést közvilágítási szakaszhibáról. A hiba pontos helyét röviddel a bejelentés után sikerült megtalálni. Itt egy 5 kandeláberből álló szakasz földkábele hibásodott meg. A szakasz feltárásához jelentős földmunkára volt szükség, ezt követően tudták a kábelt kicserélni. A közvilágítás január 25. óta ismét zavartalanul üzemel.

Múlt év novemberében ugyancsak a Dózsavárosban egy lakóépület külső szigetelési munkálatai miatt volt több napon át előre tervezett áramszünet. A felújítás alatt álló épület fala és tetőszerkezete nagyon közel van a vezetékhálózathoz, a vezetékekhez közeli munkavégzés pedig veszélyt jelentett az ott dolgozókra. Az áramot biztonsági okokból, az építtető kérésére kellett kikapcsolniuk a teljes szakaszon a munkálatok időtartamára. A 2022. november 16-tól 22-ig tartó tervezett áramszünetről az érintett lakókat előre tájékoztatták, türelmüket ezúton is köszönik.

A Jutasi és a Házgyári utcák kereszteződésében 2023. január 24-én jelentettek be közvilágítási szakaszhibát az E.ON-hoz, amit másnapra elhárítottak. Ebből a városrészből további meghibásodásról nem érkezett bejelentés.

A hálózati vagy szakaszhibákat – jellemzően több, egymás melletti lámpa meghibásodása esetén kell erre gondolni – Veszprémben az E.ON szerelői állítják helyre, az egyedi közvilágítási hibákat viszont az önkormányzat megbízásából a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató alvállalkozója javítja. A közvilágítási lámpák üzemeltetésért és karbantartásáért a VKSZ felel, ezért az egyedi lámpatestek hibáját náluk kell bejelenteni – osztott meg egy fontos információt portálunkkal Kedves Brigitta.

Illusztráció: smhv.hu


[fbcomments]