Kék · 2016.04.14.

Köztiszteletben állók és képviselők

Katanics Sándor sajtótájékoztatón közölte szerdán, városunk polgármestere nem mondott igazat, amikor példátlan esetnek minősítette, hogy egy képviselő büntető feljelentést tett egy „köztiszteletben álló veszprémi polgár ellen”. A DK-s képviselő magánvádas feljelentéséről van szó, amelynek végkifejlete jó indoknak tűnt a közgyűlés fideszes tagjai számára ahhoz, hogy leváltsák bizottsági elnöki posztjáról.

Csakhogy Katanics nem arról híres, hogy meghátrál. Éppen ellenkezőleg: belekotort a város közelmúltjába, és amit talált, arról a városháza előtt számolt be.

Vereczki Adrienn korábbi fideszes önkormányzati képviselő magánvádlóként pert vesztett, amikor közérdekű tevékenységével összefüggésben, nagy nyilvánosság előtti becsületsértés vétségének alapos gyanújával pert indított Dióssy László akkori polgármester ellen, aki veszprémi polgár és természetszerűen köztiszteletben álló személy – szögezte le a képviselő.

Katanics következő „története” viszont azért érdekes, mert pont arról a Bélafi Lászlóról van szó, akit Katanics perbe fogott, és akivel szemben pert vesztett.  Bélafi a Védegylet Veszprémért elnökeként, a Védegylet nevében perelte 2006 őszén Dióssy Lászlót. A rágalmazás vétsége miatt a polgármester ellen indított büntetőügyet (magánvádas eljárást) másodfokon is elvesztette. A Legfelsőbb Bíróság Bélafi felülvizsgálati kérelmét is elutasította. Az indoklás: mint közszereplő a szabad véleménynyilvánítást tűrni köteles.

– Most akkor ezekről az esetekről vajon hogyan fog ítélkezni Veszprém fideszes többsége? Miként fog méltatlanságra hivatkozva nyilvánosan elhatárolódni a volt fideszes önkormányzati képviselőtől, vagy a bíróság szerint közszereplő vállalkozótól, akivel közös projektben együttműködött és működik ma is?  – mondta Katanics, majd feltette a költői kérdést:

Porga Gyula, Czaun János, Strenner Zoltán és Ovádi Péter mikor kérnek elnézést azért a cirkuszért, azokért a hazugságokért, amelyekkel nyilvánosan, többször is félrevezették a veszprémi választókat?

Katanics leszögezte: Veszprém fideszes polgármestere és képviselői valótlanságokat állítottak és terjesztettek, tudatosan vezették félre a város közvéleményét.


[fbcomments]