Közérzet · 2017.05.10.

KÖZLEMÉNY – Kész Zoltán: Mellébeszélés a Yandex-ügyben

A kormány tudatosan együttműködött az orosz Yandex céggel, amely Moszkvába továbbította a nemzeti konzultációt digitális kérdőíveit kitöltők adatait. Az együttműködést a Miniszterelnöki Kabinetiroda elismerte.

Elfogadhatatlannak tartom, hogy a kormány felhatalmazás nélkül személyes adatokat ad át harmadik félnek, és különösen aggasztó, hogy ez a harmadik fél a putyini Oroszország. A Yandex-botrány arra utal, hogy az önmagát nemzetinek nevező Orbán-kormány a putyini Oroszország által támogatott szervezet, és külföldi érdekeket szolgál.


Ez év április 12-én írásbeli kérdést intéztem a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez. Levelemben ez állt: „A kormány által kezdeményezett nemzeti konzultáció kérdőívének online változata olyan kódot tartalmazott, amely a Yandex nevű orosz cég szervereire küldte, ezen keresztül pedig valószínűleg az orosz titkosszolgálatok kezébe juttatta a kitöltők személyes adatait. Olyan személyes adatokról van szó, amelyeket az adatvédelmi nyilatkozat szerint a kormányzat harmadik fél számára nem adhatott volna ki, és amelyek szakértők szerint a jövő évi választások manipulálására is felhasználhatók lehetnek. Bár az információk szerint a szóban forgó kódot azóta eltávolították az oldalról, az eddig még nem derült ki, hány magyar állampolgár adatait küldhette el addig Moszkvának a kormány. Ha csak a gyanúja felmerül annak, hogy valóban az orosz titkosszolgálatok kezére kerültek ilyen információk, azt a lehető legnagyobb alapossággal és az emberek számára átlátható módon kell kivizsgálnia a hatóságoknak. Ezért feltétlenül szükséges, hogy a kormány hozza nyilvánosságra, hányan töltötték ki a nemzeti konzultáció online kérdőívét a Yandex kódjának eltávolításáig, és tervezik-e értesíteni az érintetteket arról, hogy a személyes adataikkal Vlagyimir Putyin titkosszolgálatai a jövőben visszaélhetnek?”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszlevelében elismerte, hogy a kormányzat együttműködött a Yandexszel. Nemcsak elismerte, de védelmébe is vette a Kremllel jó kapcsolatokat ápoló vállalkozást. Megtévesztő módon azt is kijelentette, hogy a kormány egyeztetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal, ami nem felelhet meg a valóságnak, hiszen a hatóság vizsgálatot indított a botrány kirobbanását követően.

Megismétlem: elfogadhatatlannak tartom, hogy a kormány felhatalmazás nélkül személyes adatokat ad át harmadik félnek, és különösen aggasztó, hogy ez a harmadik fél a putyini Oroszország. A Yandex-botrány arra utal, hogy az önmagát nemzetinek nevező Orbán-kormány a putyini Oroszország által támogatott szervezet, és külföldi érdekeket szolgál.

Veszprém, 2017. május 3.

Kész Zoltán országgyűlési képviselő


[fbcomments]