Közérzet / Életmód · 2015.12.11.

KÖZKÍVÁNATRA – Rántott hús krumplival

Sokan, több mint kétszázan voltak a tavalyi karácsonyi ebéden a Március 15. úti murvás parkolóban. A környező házak ablakaiból is kinéztek az emberek, többen lejöttek és kérdezték: kaphatnának-e ők is a finom süteményekből, vagy ezt csak a hajléktalanoknak adjuk? – meséli Kovács Attila, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának (HISZ) veszprémi vezetője.

– Hogyne kaphattak volna, sőt, a munkatársaim nemcsak édességgel, hanem komplett ebéddel kínáltak meg mindenkit, aki besétált a sátorunkba. Nem kevesen voltak, akik szégyenlősen fogadták az adományt, és kérték, hadd vihessék haza, hogy családjuk körében fogyasszák el. A legemlékezetesebb az volt számomra, amikor a már jóllakott emberek hálás pillantásokkal néztek HISZ-es munkatársaimra. A bátrabbak egyenesen meg is kérdezték: – Tessék mondani, lehetne, hogy jövőre megint ugyanez legyen a menü? Mert gulyást meg pörköltet néha máshol is kapunk, de ilyen igazi ünnepi ebédet, rántott húst krumplival, csemegeuborkával soha, sehol nem adtak még nekünk – mondja Kovács Attila, akinek nem csak ez az egy megható történet lapul a tarsolyában, mivel szeretetszolgálatuk egész évben segíti Veszprém város és kistérsége rászorulóit. Munkatársaik az idei év utolsó jótékonysági akcióira készülnek, amelyek közül kiemelkedik a december 19-én 11 órakor kezdődő karácsonyi ebéd. Az ünnepi hangulatot emelik majd az ajándékok, amelyek cipősdobozban rejtőznek, s várhatóan nagy örömet okoznak majd a gyermekeknek. A menü kiegészül azokkal a finomságokkal, amelyeket a gyülekezet hölgy tagjai sütnek erre az alkalomra. Ezen a napon ruhát nem osztanak, öltözéket és lábbelit az évszakonként megtartott jótékonysági rendezvényeken adnak, nemcsak Veszprémben, hanem a környező településeken, Csetényben, Berhidán, Hajmáskéren is. Balatonfűzfőn és Péten pedig tűzifával is segítették a szegény sorsú családokat és az egyedülálló idős embereket.

Ruhát és lábbelit az évszakonként megtartott jótékonysági rendezvényeken adnak

Ruhát és lábbelit az évszakonként megtartott jótékonysági rendezvényeken adnak

Kovács Attilától megtudtuk, az idei esztendő utolsó nagy segélyakciója a téli szünetben lesz. A Jótevő elnevezésű program szerves része a Hit Gyülekezete országos kampányának, amely idén másodjára gondoskodik a tanítási szünet alatt éhező gyermekekről. A veszprémi HISZ az egyháztagok adakozásának köszönhetően tavaly a kistérség legszegényebb városában, Berhidán vállalta a rászoruló gyerekek ellátását: a kéthetes téli szünetben mindennap 120 adag ételt osztottak ki.

Az idei év legjelentősebb segélyakciója a litéri Török család házának újjáépítése volt, amelyről portálunk is tudósított. A veszprémi HISZ-esek a közvetett és közvetlen adományok formájában hárommillió forinttal járultak hozzá ahhoz, hogy a gyermekeit egyedül nevelő férfi és családja újra birtokba vehesse tűzvészben elpusztult otthonát. Volt, aki a szakmunkáját ajánlotta fel, más a pénzét adta a kivitelezési munkálatokhoz. A HISZ a ház komplett tetőszerkezetének elkészültét, valamint a gipszkartonozást és a padlóburkolat lerakását támogatta, a Bramac ajándékozta a tetőcserepet, az Ada Bau a nyílászárót, a Bádog Mágus a bádogot, a Diego pedig a parkettaszegélyt.

Kovács Attila szerint a mindennapokban a krízishelyzetbe jutott embereknek nyújtanak segítséget készpénz-, élelmiszer- és ruhaadomány, illetve tűzrevaló formájában, évente mintegy hatmillió forint értékben, amit a gyülekezet tagjainak adakozása, illetve támogatóik adományai tesznek lehetővé. (A HISZ-nek nyújtott támogatások leírhatók az adóból.)


[fbcomments]