Közérzet · 2016.12.16.

KÖZGYŰLÉS – Vizsgálat, út, reptér egyelőre nem lesz

Nem lesz vizsgálóbizottság a királyszentistváni hulladéklerakó okozta bűz miatt és nem tudni, mikor valósulhat meg végre az új völgyhidat is magába foglaló aranyosvölgyi útfejlesztés – ezekről a témákról is szó volt az idei utolsó közgyűlésen.

Mint mindig, most is érdekesebbek voltak a napirend előtt elhangzott kérdések, mint maga a napirend. Elsőként Gerstmár Ferenc kapott szót, az LMP-s képviselő vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a királyszentistváni hulladéklerakónál, elsősorban a létesítmény okozta bűz miatt (bővebben itt). Porga Gyula polgármester nem támogatta az indítványt (és így nyilvánvalóan a közgyűlés többsége le is szavazta a kezdeményezést), mert szerinte az ellenőrzés a szakhatóságok feladata, amelyek teszik a dolgukat, a társulás pedig évente beszámol a működéséről.


Tervek készülhetnek, de út még nem

Hartmann Ferenc sem járt nagyobb sikerrel a Demokraták Veszprémért frakció adócsökkentési elképzelésével. Az MSZP-s önkormányzati képviselő által benyújtott javaslatban az iparűzési, a telek- és az építményadó mérséklését kezdeményezték, összesen 132 milliót hagytak volna a veszprémieknél (részletek itt). Porga Gyulának nem tartalmi, hanem formai problémája volt, szerinte ugyanis a jogszabályok miatt november 30-ig volt mód a következő évre vonatkozó adóváltoztatásokról dönteni. Hartmann Ferenc szerint ugyanakkor adócsökkentést év közben is be lehet vezetni, de ha a szándék valóban megvan, akkor legalább az első féléves önkormányzati munkatervbe vegyék be. Végül ez sem történt meg és a javaslatot is leszavazta a többség.

A képviselő másik kérdése az volt, mikorra készül el az aranyosvölgyi útfejlesztés feltételeiről szóló javaslat. Erről 2016 májusában Orbán Viktor miniszterelnök veszprémi látogatása során is szó esett és a megállapodás részleteit kormányhatározat rögzítette. Aztán pár hónappal később a két legfontosabb elemet visszavonták (részletek itt), és azóta sem tudni, mikor és miből valósulhat meg a Jutasi út és a Pápai út összekötése. Hartmann Ferenc emlékeztetett: az egy évtizede tervezett és előkészített fejlesztés elmaradása rontja a város gazdasági versenyképességét is.

Porga Gyula arról tájékoztatta a képviselőt, hogy a Pápai út–Kistó utca közötti szakaszra már elkészültek a tervek, a 2,7 milliárdos pályázat benyújtásra vár. A másik, nagyobb szakasszal kapcsolatosan a polgármester bízik abban, hogy a tervezést saját forrásból meg tudják oldani, és ha a projekt (netán) visszakerül a támogatott kategóriába, hamarabb kezdődhet a megvalósítás.

Hol a foci, hol a pénz?

Ez volt a címe Hartmann Ferenc következő interpellációjának, amelyben a szerinte átláthatatlan pénzmozgásokra hívta fel a figyelmet. A képviselő elmondta, az önkormányzat 2016 márciusában együttműködési támogatást kötött a Veszprémi Labdarúgó és Sportszervező Kft.-vel, ennek keretében 18 millió forintot kapott a szervezet, amelyet októberben további 15 millióval megtoldott. A képviselő szerint a 33 milliós összeg még mérsékelt sikert sem eredményezett. Hozzátette, ezen kívül is van pénz a fociban, csak annak a mozgása nehezen követhető és gyakran vitatható. Példaként említette, hogy a felnőttcsapatot üzemeltető VFC P2 Sport Kft. perelte a Veszprémi Focicentrum Utánpótlás Sportegyesületet, átláthatatlan és kölcsönösen vitatott milliós pénzmozgások miatt. A nem jogerős ítélet szerint az utánpótlás-egyesület több mint négymilliót köteles fizetni a felperesnek.

Kívánja-e növelni az önkormányzat a focira fordított támogatás összegét és megengedhető-e ilyen átláthatatlan viszonyok közepette fenntartani a nem kis összegű városi támogatást? –tette fel a kérdést a képviselő. Porga Gyula szerint az utánpótlás rendkívül sikeres, közel sem tartja átláthatatlannak az egyesület gazdálkodását. Az NB III mezőnynél azonban, úgymond, nagy a torlódás, így a felnőttcsapat ezzel a támogatással a mostani helyét tudja csak kivívni, sem költségvetésileg, sem infrastrukturálisan nem üti meg az NB III-as szintet.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) azt kérdezte a polgármestertől, támogatja-e, hogy a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapját legalább 20 százalékkal megemeljék, ez az összeg ugyanis 2008 óta változatlan: a javaslattal Porga Gyula egyetértett, az ügyben egyeztetések zajlanak, és ezt betervezik a jövő évi költségvetésbe.

Gerstmár Ferenc azt tudakolta, szándékozik-e az önkormányzat bevezetni a polgárőrbérletet, így segítve őket. A polgármester szerint számos más szervezet szeretne hasonló kedvezményt, nem könnyű döntést hozni róla. Hatékonyabbnak tartja, hogy támogatják az egyesületeket és azok döntenek a felhasználásról, aminek módja lehet a buszbérletek megvásárlása is.

Reptér helyett csak ipari park?

A költségvetési rendelet módosításának tárgyalásakor került szóba a szentkirályszabadjai reptér jövője. Gerstmár Ferenc kérdezett rá, milyen elképzelések vannak a fejlesztésre, hol tartanak a tárgyalások. Porga Gyula elmondta, a bíróság megállapította azt az összeget, amellyel a veszprémi és a szentkirályszabadjai önkormányzat tartozik a Budawest Zrt.-nek, ám a cégnek adótartozása van, amelyet a zrt. vitat – az ezzel kapcsolatos bírósági döntés várhatóan még idén megszületik. Utána kerülhet ténylegesen vissza a város tulajdonába a hozzá tartozó terület.

Kitért arra is, vannak érdeklődők, akik kibérelnék a területet és ipari parkot létesítenének. A polgármester szerint ezt a funkciót kell megerősíteni először, ez a fő elképzelés, és utána lehet reptérről gondolkodni. Amint lesz konkrét ajánlat, arról tájékoztatják majd a közgyűlést.

Hartmann Ferenc felvetette, meg kellene fontolni, hogy a szentkirályszabadjai terület is Veszprémhez kerüljön, mert így könnyebb lenne tárgyalásokat folytatni. Porga Gyula elmondta, volt ilyen elképzelés is, és ezt a lehetőséget továbbra sem zárják ki.

Drahos Nikolett


[fbcomments]