Közérzet / Egyéb · 2019.01.31.

KÖZGYŰLÉS – Szükség szerint év közben is módosítják a menetrendet

Porga Gyula polgármester hangulatkeltésnek nevezte Hartmann Ferenc frakcióvezető felvezetését, amely szerint a királyszentistváni hulladékkezelőt környezetszennyező, környezetkárosító és helyenként jogszabályokba ütköző módon vezetik. Hartmann Ferenc szerint a valóság nem hangulatkeltés.

A közgyűlésen a frakcióvezető az esetlegesen megépítendő veszprémi hulladékátrakóval kapcsolatban is kérdezte a polgármestert, és tételesen felsorolta, mely intézkedések és büntetések bizonyítják, hogy nem minden volt szabályos az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. királyszentistváni telephelyén.

A valóság nem hangulatkeltés, annak elhallgatása struccpolitika, a tények tagadása pedig nem más, mint szerecsenmosdatás! – mondta Hartmann. – A polgármesteri válasz azon részét, amely azt ígéri, hogy a veszprémi átrakó esetleges helyszínének kijelölési folyamata a jogszabályok betartásával fog megtörténni elfogadom és elvárom, de a létesítése ellen az előzmények ismeretében mindent megteszek.

Változások a testületben

No, de kezdjük az elején! Veszprémben (az országban egyedülállóan) a város honlapjára is fölteszik a képviselők vagyonnyilatkozatát, sőt, a város cégeinek vezetői is tehetnek vagyonnyilatkozatot, amely lehetőséggel páran éltek is – hallottuk Hartmann Ferenctől, az ügyrendi bizottság elnökétől.

Bejelentette azt is, hogy megváltozik az ellenzéki koalíció neve, és az eddigi Demokraták Veszprémért helyett a frakció neve MSZP–DK–PM lesz, utalva a benne szereplő pártokra (Magyar Szocialista Párt, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért).

Forgóné Kelemen Judit pedig kilépett a Jobbik Magyarországért Mozgalomból, és független képviselőként folytatja a munkát a testületben.

A bejelentések előtt szó volt a hónak (eddigi legnagyobb) műtárgyáról, a Hangvilláról, amely nemrég lett ötéves.

Az intézmény átalakította és meghatározza a város kulturális életét – mondta Bélafi László, a Hangvilla igazgatója. – Országosan is kiemelkedő a város egy főre jutó kulturális fogyasztása, de a lehetőséggel Veszprém lakosságának mindössze 20 százaléka él. No, ez a kihívás számunkra: a tízből a többi nyolcat elérni. Legfontosabb feladatunk a figyelemfelkeltés, ezért elindítjuk a Hangvilla buszát, amely felhívja az emberek figyelmét a rendezvényekre, az események után pedig hazaszállítja a nézőket.

A frakciófegyelem a fontosabb, vagy a kisemberek pártjára állnak?

A Vasas Szakszervezeti Szövetség helyi szervezete a testületi ülést megelőzően a városháza előtt flashmobot rendezett, amellyel a képviselők figyelmét szerették volna felhívni az úgynevezett rabszolgatörvény igazságtalanságára, az ellenzéki képviselőcsoport pedig azt kérte a testülettől, hogy a város tulajdonában lévő cégek vezetőit ne utasítsa, csak kérje tőlük a törvénynek a túlóra szabályozásával kapcsolatos rendelkezéseinek mellőzését.

Gerstmár Ferenc (LMP) szerint egy olyan város víziója kell, hogy a szemünk előtt lebegjen, ahol jó élni, jó dolgozni. Forgóné Kelemen Judit pedig emberbarát várost szeretne. A polgármester rendhagyó módon szót adott a vasas szakszervezet helyi képviselőjének, Guzslován Gábornak.

Kérem a képviselőket, mérlegeljék: a frakciófegyelem a fontosabb az önök számára, vagy inkább a kisember pártjára állnak? – mondta Guzslován Gábor. – Pontosan tudniuk kell, hogy a törvény munkavállaló-ellenes. Nekünk pedig ott kell lennünk mindenhol, hogy elmondjuk: csak a kiszolgáltatottság fokozására jó, de szociális érzékenységre nem vall, sem keresztényi.

Látszik, hogy ez egy politikai színjáték, amelyet kizárólag politikai haszonszerzés céljából szerveztek – mondott ellent Hegedűs Barbara, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. – Korábban az ellenzéki képviselők maguk is felszólaltak a vasárnapi boltzár ellen, ami főleg női munkavállalókat, családanyákat érintett. A törvény lehetőséget ad arra, hogy aki többet akar dolgozni, az megtehesse. A cégek a munkaerő megtartásáért dolgoznak, nem pedig a kihasználásukért.

Porga Gyula így folytatta:

A testületnek nem feladata a jogszabály véleményezése. Tudom, hogy ez országos akció, minden települési önkormányzatban benyújtották a javaslatukat az ellenzéki képviselők. Öt gazdasági társaság van a város százszázalékos tulajdonában: az állatkert és a Rébusz Kft. kollektív szerződéssel szabályozza a kérdést, a Városi Televízióban nem alkalmazható a törvény, a Csarnok Kft.-nél nem volt túlórakeret-túllépés, a Veszprémi Programirodánál pedig túlóra sem volt, tehát az ellenzék javaslata esetünkben értelmezhetetlen.

Az ellenzéki javaslatot ezután a testület 5 igen és 12 nem szavazattal nem fogadta el.

A Lokálpatrióták egy tizenöt méteres tiltakozó felirattal jelentek meg a közgyűlésen

A Lokálpatrióták egy tizenöt méteres tiltakozó felirattal jelentek meg a közgyűlésen

Napirend előtt szólaltak meg a kormánypárti képviselők is.

Elkészült az új gyulafirátóti orvosi rendelő – jelentette be Czaun János.

Elmondta: az elmúlt években kilenc új utca nyílt a városrészben, négy éve új védőnői szolgálati épületet adtak át, jelenleg pedig az új óvoda építése zajlik.

Új, mélymulcsos gazdálkodási rendszer terjedhet el Veszprém zöldfelületeinél – folytatta Brányi Mária alpolgármester. – Az alapok lefektetését az önkormányzat dr. Gyulai Iván ökológus mentorálásával és a Csalán Egyesülettel együttműködve kezdte meg.

Az idei Magyar kultúra napját idén már az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése fényében ünnepelhettük Veszprémben – mondta Hegedűs Barbara. – A városi rendezvényeink révén a címhez méltó módon emlékezhettünk meg erről a jeles napról.

Hulladékról még. Hajrá, Magyarország!

Még mindig napirend előtt Hartmann Ferenc rákérdezett az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás anyagi helyzetére. A könyvvizsgálói jelentés szerint a cég törzstőkéje mínusz 538 millió forint, ami törvénysértő állapot.

Az 538 millió pontosabban 542 millió – szólt a polgármester válasza. – De a tavalyi első háromnegyed év viszonylatában az NHKV Zrt. (NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság) tartozik az önkormányzati társulásnak 201 millió forint szolgáltatói díjjal. Február végén kapjuk meg a felülvizsgálati eredményt, akkor tudunk végleges számokról beszélni. Reményeink szerint ez a szolgáltatási díj fedezi majd a társulás veszteségét!

Ide kell beszúrnunk egy, a testületi ülés későbbi részében, a napirendek között szereplő témában (Beszámoló a hulladékkezelési társulás 2018. évi tevékenységéről) elhangzott párbeszédet is. Gerstmár Ferenc szerint a beszámoló elkészítőjének (Czaun János képviselő, a társulás elnöke) legerősebb mondata a következő volt: Királyszentistván marad.

Mennyire van összhangban a tavalyi kampánnyal ez a beszámoló és hogy áll a társulás a pénzügyi biztonsággal? – kérdezte a képviselő, aki után Katanics Sándor (DK) is rendkívül aggályosnak tartotta a társaság pénzügyi helyzetét.

Minden szereplőnek az a célja, hogy a telep működése minél kevésbé legyen zavaró – kezdte válaszát a társulat elnöke, Czaun János. – A lakosság már forródróton tudja jelezni a problémáit. Ez évi feladatunk, hogy a problémák számát nullára csökkentsük. A társulás 600 milliós kinnlevősége már csak 200 millió, és folyamatos az egyeztetés az NHKV-vel. Örülök, hogy olyan kormányunk van, amelyik figyelembe veszi a társulásban lévő több mint 180 településnek az érdekeit! Hajrá, Magyarország!

Társasházak felújítása, talajszennyezettség, tüzelőtámogatás, egyéb

Gerstmár Ferenc visszatért egy korábbi felvetéséhez: mikor és hogyan tudja segíteni az önkormányzat a társasházak energetikai felújítását, A polgármester szerint az önkormányzatnak szándéka támogatni ezeket a felújításokat, mint ahogy korábban is tette, de önerőből nem tudja, csak majd akkor, ha lesznek megfelelő pályázatok. Az LMP-s képviselő a Csererdő talajszennyezettségének vizsgálatára is rákérdezett.

A vizsgálattal az MNV Zrt. foglalkozik – válaszolta Porga Gyula. – 2300 méter hosszúságú furatokat kellett volna készíteniük, de csak 1000 méteren tudtak, mert a magántulajdonosok egy része nem engedte a területére a cég dolgozóit. Idén még többször fogják ellenőrizni a beérkezett adatokat, és 2020 elején kapunk képet az eredményekről.

Katanics Sándor kérdezte meg a polgármestert, hogyan áll az önkormányzat a tűzifakérelmek teljesítésével. Veszprémben 176 kérelem érkezett az önkormányzathoz. Megtörtént az igények felmérése (142-en kértek tűzifát, a többiek egyéb fűtőanyagot), heteken belül megérkezik a tüzelőanyag a rászorulókhoz – hangzott a válasz.

P1070138-900

Bátran fogalmazzák meg javaslataikat a menetrenddel kapcsolatban!

A közgyűlés első napirendi pontja a V-Busz Kft.-vel kötött szerződés módosítása volt. Mint ahogy már megírtuk, január 1-jétől a város saját gazdasági társasággal oldja meg a közösségi közlekedést.

A V-Busz a képviselőkhöz eljuttatott és a cég közösségi oldalára bejegyzett módosítások nagy részét már beépítette a menetrendbe, és ha szükséges, indokolt, a menetrenden év közben is változtatnak – hangsúlyozta a polgármester. – A változtatáskérelmek egy részét azonban majd csak áprilisban vagy májusban tudják beépíteni a menetrendbe. Kérjük az utazókat, bátran fogalmazzák meg javaslataikat a menetrenddel kapcsolatban! Itt mondom el, mert csak tegnap este egyeztettünk róla: a Jutaspusztán lakó gyerekek reggel 7.25-kor szállhatnak fel az ötös buszra, amelyik elviszi őket a Dózsa iskolába, délután pedig a 13.10-kor, a 15.38-kor vagy a 16.38-kor induló ötössel tudnak hazautazni az iskola elől.

Jó gyakorlat lesz az igények szerinti menetrend-módosítás – jegyezte meg Katanics Sándor. – Ha már a város közel egymilliárd forintot (pontosabban 835 milliót – vetette közbe Porga Gyula) áldoz saját busztársaságára, akkor az legyen megfelelő! És kérem, legyünk még nyitottabbak a körgyűrűn kívül élőkre!

Forgóné Kelemen Judit az egyvonalas bérletekre kérdezett rá. Pálinkás Norbert, a V-Busz Kft. ügyvezetője megnyugtatta: vizsgálják az egyvonalas bérlet visszavezetését, és jelenleg is folyamatosan kötik a szerződéseket a jegy- és bérletértékesítő helyekkel. Ezzel kapcsolatban az utasok a cég honlapján és ügyfélszolgálatán tájékozódhatnak. Lesz nyomtatott menetrend is hamarosan, és megjelenik majd a városi újságban is.

A testület határozott még három közterület elnevezéséről (a Takács-kertben lesz egy Tátika utca, a Szeglethy utca visszakapja az egykori polgármester, Szeglethy György nevét, Kádártán pedig Dévai Bíró Mátyás parknak nevezik el a Malomkert és a Győri utca közötti közterületet) és arról, hogy újból kiírják a megyei könyvtár igazgatói posztjára a pályázatot, mert az előzőre senki nem jelentkezett.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!