Közérzet / Egyéb · 2018.02.22.

KÖZGYŰLÉS – „Soros-tervvel való pepecselés”

Teljesítette a penzumot a veszprémi önkormányzat is, más városokhoz hasonlóan a fideszes többség – egy jobbikos szavazattal megerősítve – csütörtökön elfogadta azt a határozatot, mellyel meg kívánják védeni a civil szervezeteket az ördögtől. Egészen pontosan attól, hogy „Soros György felvásárolja őket és rájuk kényszerítse betelepítéspárti ideológiáját”.

A városvezetés szófogadó


Már a napirend tárgyalása ellen is tiltakozott az ellenzék, Katanics Sándor azt javasolta, hogy ne tárgyalják meg az előterjesztést, mert a „párthatározat végrehajtásának” egyetlen célja félelmet kelteni és megtéveszteni a választókat, ráadásul ezzel ok nélkül gyanúsítgatnak veszprémi civil szervezeteket. Javaslata természetesen nem talált értő fülekre, a fideszes többség úgy döntött, ma napirendre veszi a témát.

Az előterjesztés indoklásából megtudhattunk olyan „konkrétumokat”, miszerint „az elmúlt időszakban több városban is elindultak olyan kezdeményezések, amelyek Soros György nevéhez kapcsolódóan az önkéntességen alapuló civil szervezeteket kívánják felhasználni a Soros-terv megvalósításához”. A cél pedig, hogy „a közgyűlés meg kívánja védeni a veszprémi civil szervezeteket attól, hogy Soros György felvásárolja őket és rájuk kényszerítse betelepítéspárti ideológiáját”, pénzügyi támogatásaival manipulálja őket.

Nem lesz migránstábor

Végül is Veszprém város közgyűlése tiltakozott a Soros-terv végrehajtása ellen, hogy „bevándorlás-szervező irodákat nyisson magyar városokban és vidéki hálózatot építsen”. A közgyűlés úgy döntött, hogy kifejezi tiltakozását Soros György helyi ügyekbe való beavatkozása ellen. Továbbá kinyilvánítja, hogy nem kíván Veszprémben sem bevándorlást szervező irodát, sem migránstábort(?), egyúttal szorgalmazza, hogy a magyar önkormányzatok utasítsák el a Soros György által tervezetteket és a kötelező betelepítési kvóta végrehajtását.

Nem sikerült Soros-tervet olvasni

Az ellenzéki frakció vezetője, Hartmann Ferenc úgy vélte, az ügy komolysága alapos döntést igényel, ezért nyomtassák már ki nekik a Soros-tervet, hadd tanulmányozhassák át a szavazás előtt. Emiatt szünetet is kért. Tervet ugyan nem kapott, az egyik képviselő viszont küldött át neki „angol nyelvű dokumentumokat”.

Némedi Lajos alpolgármester megdöbbent Hartmann és Katanics aggályain és azon is, hogy pártutasításról szóló vádakkal meg „Soros-tervvel való pepecseléssel” töltik az időt. Szerinte a cél az, hogy megőrizzék Veszprém nyugalmát és szerinte európai országok példája mutatja, hova lesz a biztonság, ha ellenőrizetlenül engedik be a migránsokat. (Hogy ennek mi köze a veszprémi civil szervezetekhez, ne kérdezzék.)

A Jobbik kikéri magának

A jobbikos Forgóné Kelemen Judit viszont támogatta a kezdeményezést, ugyanakkor kijelentette, bízik a helyi civil szervezetekben, hogy önállóan is meg tudják tartani a magyar identitásukat. Az ellenőrzött körülmények közötti migráció sem biztonságos, vélte és példaként a második generációs bevándorlók által végrehajtott terrorcselekményeket említette. Emellett javasolta a helyi rendeletek felülvizsgálatát, hogy megkeressék azokat a „jogi formulákat”, amelyek segítségével „csorbíthatják” a harmadik országból vagy Európa gazdasági térségéből letelepedési joggal ideérkezők jogait. A képviselő asszony kikérte magának, hogy az ellenzék tagjait egy kalap alá vegyék, mert a Jobbik volt az első Toroczkai Lászlóval karöltve, aki kongatta a vészharangot a déli vidékeken, és aláírásokat gyűjtöttek a határőrség felállításáért.

Szócsaták Soros-ügyben

Porga Gyula polgármester a Nyílt társadalomról című Soros-könyv elolvasását javasolta, mellé néhány nyilatkozatot, szerinte ez maga a Soros-terv. A probléma elbagatellizálásával az ellenzék szerinte ősbűnt követett el. Elismerte ugyan, hogy Veszprémben nem lát kézzelfogható veszélyt, de más városokban igen, az önkormányzatok egymással való szolidaritása pedig fontos dolog. Hartmann Ferenc nem mulasztotta el emlegetni a mindenféle ellenőrzés nélkül beengedett, húszezer letelepedési kötvényes bevándorlót.

Gerstmár Ferenc (LMP) szerint a vita nem a migrációs probléma kezeléséről szól, hiszen nem fogalmazott meg a városvezetés konkrét intézkedéseket. Éppen ezért benyújtott egy másik javaslatot, mely szerint „a közgyűlés úgy dönt, hogy kifejezi tiltakozását a kormányzati propaganda helyi ügyekbe való beavatkozása ellen és kinyilvánítja, hogy Veszprém nem kíván a kormányzati propaganda terepe lenni, továbbra is a magyar politikai kultúra példaadójaként tekint a városra”. Sejthető okokból ezt a fideszes többség nem fogadta el (egy kivétellel, Takács László támogatta az ötletet, de állítása szerint véletlenül).

Némi személyes ügy is

Katanics Sándor arra volt kíváncsi, ezt valóban komolyan gondolják-e, mert ha igen, akkor mondják el a bizonyítékaikat és nevezzék meg azt a szervezetet, amelyre a gyanú árnyéka vetül. Mint fogalmazott, az előterjesztés alapján vádolhatná az általa amúgy nagyon tisztelt Pethő Imrét, aki a Soroshoz köthető alapítvány támogatásával szélesítette a helyi nyilvánosságot és anno okkal fordult szembe olyan törekvésekkel, amik akadályozták a szabad sajtó működését. (A jobboldali kötődésű vehir.hu jelenlegi főszerkesztője a kétezres évek elején indította el társaival az indexveszprem.hu oldalt. Az akkor létrehozott Szabad Sajtó Kulturális és Ifjúsági Alapítvány a Nyílt Társadalomért Intézet pályázatának segítségével tudta megteremteni a stabil működés feltételeit, ezzel elősegítve a kritikus hangvételű, bátor témafelvetései miatt hamar népszerűvé váló közéleti portál fejlődését – a szerk.) Katanics szerint ezzel a határozattal most pont az ilyen tiszteletre méltó munkát végző fiatalembereket gyanúsítgatják, csak azért, mert elfogadtak olyan támogatást, aminek részeként egy nagyon helyes célt valósítottak meg. Mindezt ráadásul egy cinikus központi utasítás nyomán.

[stextbox id=”grey”](A Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány egyébként valóban támogatni kíván hazai civil szervezeteket, a dél-dunántúli és észak-alföldi régiónak szánt támogatás lakhatási, oktatási, egészségügyi és szegénységgel kapcsolatos témákban nyerhető el pályázatokon. De a tűzifaosztás nyilván kevésbé rémisztő, mint milliók betelepítése Afrikából és a Közel-Keletről.)[/stextbox]


[fbcomments]