Közérzet · 2016.05.27.

KÖZGYŰLÉS – Némi élénkséggel tarkított szürkeség

Az önkormányzatiság pillanatnyi állapotát és várható sorsát jól tükröző közgyűlés zajlott Veszprémben. Bár nem nagyok már az elvárásaink, tény, hogy az önkormányzat működtetésének – nem csak nálunk – voltak szebb napjai. A kormány szinte észrevétlenül húzta ki alóluk a szőnyeget, csorbította a hatáskörüket, a döntéshozatali jogukat, a kompetenciáikat. A csütörtöki közgyűlés napirend előtti felszólalásai és interpellációi váltottak csak ki némi élénkséget a városháza Kossuth termében darvadozó néhány érdeklődő és sajtós körében. A testület munkáját a rutin és az egyhangúság jellemezte.

Intermodális sokadszor


Gerstmár Ferencet (LMP) az érdekelte, mi lesz a közgyűlés által tavaly jóváhagyott intermodális csomópont építésének sorsa, különösen annak fényében, hogy úgymond, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatosan nem fogalmazott egyértelműen. Emlékeztetett arra, hogy a város több mint 9 milliárd forintos költséggel számolt és félmilliárdot már ki is fizetett a megvalósíthatósági tanulmányért. Akkor milyen konkrét tervekről beszélt a miniszterelnök? Milyen tervek és számok hiányoznak még? – tette fel a kérdést.

Nem gondolhattuk komolyan

Porga Gyula „felvilágosította” a képviselőt, hogy a miniszterelnökkel nem támogatási megállapodást kötöttek, magyarán a busz- és a vasúti pályaudvar egyesítése kormányhatározatokra vár és természetesen majdani „forrásokra”. A polgármester türelmet kért, a projekt szerinte 2018–19-re „látható megvalósításba fog fordulni”. Mert senki sem gondolhatta komolyan, vélte Porga, hogy a miniszterelnök és a polgármester kétórás megbeszélése minden kérdésre választ fog adni.

Piacnapi káosz

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője Piacnapokon káosz van a parkolással a Piac- és Vásárcsarnoknál címmel interpellált, hivatkozván a lakossági panaszokra, hogy az árusok foglalják el a parkolóhelyeket, holott a szabályzat szerint kipakolás után el kellene vinniük a gépkocsijukat az arra kijelölt parkolóba. A polgármester előtt is ismert a probléma, kéthavonta hallja ezeket a panaszokat, ám igencsak a homályba vesző távlatokban látja a megoldást: ha a buszpályaudvar átalakítása megtörténik, parkoló lesz a helyén.

Belső körutat akarnak a városiak

A frakcióvezető következő interpellációjában a Jutasi és a Pápai utat összekötő belső körút és a völgyhíd sorsára kérdezett rá, mert a miniszterelnöknek a „majd csak akkor, ha a tervek elkészülnek” válaszával nem volt megbékélve. Ugyanis a terveket a Pannonterv Kft. már 2003 márciusában elkészítette, mi több, a megépítéséhez szükséges nyomvonalat az önkormányzat saját forrásból ki is sajátította. Tény, hogy a tervek érvényessége lejárt, ezt megerősítette a polgármester is, teljes felülvizsgálatra szorulnak. Közölte ugyanakkor, hogy a városi konzultáció során beérkezett vélemények arra utalnak: a város lakói is ezt a programelemet vélik a legfontosabbnak.

Hova tűntek a konzultációs kiadványok?

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) számon kérte a polgármesteren, miért nem jutott el a veszprémi háztartások többségébe a városi konzultáció kiadványa. Kiderült, hogy a terjesztő – konkrétan a Pannon Lapok Társasága – trehány munkát végzett, olyannyira, hogy az önkormányzat nem is fizette ki 28 ezer példány kézbesítésének árát. A polgárok a következő hetekben a városban kihelyezett standokon is mondhatnak véleményt a konzultációs kérdésekről.

Katanics ellenszélben

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért), tovább folytatván szélmalomharcát, a közoktatás intézményeinek sorsa fölötti aggodalmát fejezte ki, mint mondta, annak ellenére, hogy eleve tudja, süket fülekre talál: „Egyértelművé vált a közoktatási intézmények teljes körű államosításának szándéka, és míg a jogokat elvonják, a működtetés költségeit továbbra is az önkormányzatokra hárítanák.” Katanics szerint a közgyűlés felhatalmazhatná a polgármestert: képviselje a testületet és a veszprémieket, akik vissza kívánják venni iskoláikat. 

Döntéshozatal zsinórban, eladják a volt Dimitrovot

Következtek a napirendi pontok ismertetését követő gombnyomások, működött a szavazógépezet. Pályázatok nyugdíjasház, óvoda felújítására, feladatok, intézményvezetők, kézilabdázók sikerei, megújuló tornaterem a Vetésiben, egészségház épül, civil szervezetek, különféle felügyelőbizottsági tagok kinevezései, közszolgálati szerződések. A volt Dimitrov épületét az önkormányzat értékesíteni kívánja – erről is döntöttek a képviselők.

Forgóné és a „romboló társaság”

Már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a zeneművészeti szakközépiskolát kiköltöztetik a volt Dimitrov épületéből, amelyet ezt követően értékesítenek. Az árát 250 millió forint körül állapították meg. Forgóné Kelemen Judit jónak tartotta előhozakodni a már ismert fóbiájával, ugyanis attól tart, hogy az ingatlan „rossz kezekbe kerül”, nevezetesen a Hit Gyülekezetéhez. Az önkormányzatnak meg kell akadályoznia, vélte, hogy a „romboló társaság” birtokolhassa az épületet. (A Hit Gyülekezetének illetékesei szerint soha nem volt szándékukban a vásárlás).


[fbcomments]