Egyéb · 2021.12.16.

KÖZGYŰLÉS – Nem termett babér az ellenzéki képviselőknek

Az idei utolsó önkormányzati közgyűlés közös tiszteletadással indult. A képviselők egyperces néma felállással emlékeztek Barcza Béla Károlynéra, a Vadvirág óvoda nemrég elhunyt vezetőjére. A napirendek többsége szerződések, megállapodások, helyi rendeletek módosításáról szólt, a közösséget igazán érdeklő témák napirend előtti felszólalások, kérdések formájában fogalmazódtak meg.

Túl sok babér ezúttal se termett az ellenzéki képviselőknek, javaslataikat a testület rendre leszavazta. Gerstmár Ferenc emlékeztetett rá, hogy 2020 februárjában megszűnt a választókerületi keret, a helyette bevezetett képviselői keretre azonban tavaly és idén is nulla forint jutott. Indítványozta, hogy a jövőre remélhetőleg ténylegesen rendelkezésre álló összeg felhasználásáról – a mostani szabályozás módosításával – a képviselők hivatali ellenjegyzés mellett, de nagyobb döntési szabadsággal rendelkezhessenek. Porga Gyula polgármester nem tartotta indokoltnak a módosítást, arra hivatkozva, hogy a két forráshiányos évben nem lehetett tesztelni a felhasználási szabályokat. Gerstmár indítványát a testület elutasította.

Új buszok, javuló színvonal

Hasonlóan járt Hartmann Ferenc is, aki frakcióvezetőként adta elő a képviselőcsoport indítványát: a jövő évi iskolakezdés időpontjától ingyen utazhassanak a 14 év alatti veszprémi gyerekek a buszok helyi járatain, amint ezt már több hazai településen bevezették. Ezzel csökkenteni lehetne a városi gépkocsiforgalmat és a parkolási gondokat is. Ahol 600 milliós követelést könnyűszerrel le lehet írni, ez nem okozhat gondot – utalt a kézilabdacsapat adósságának elengedésére az EKF-fel kapcsolatos hirdetések megjelenítése fejében. A polgármester ezt a javaslatot se támogatta, mondván, az önkormányzat nem kedvezmények, hanem korszerűsítés révén akarja népszerűvé tenni a közösségi közlekedést. Január elsejétől a teljes autóbuszparkot vadonatúj, nullkilométeres MAN buszokra cserélik és a kiegészítő szolgáltatások színvonala is javulni fog.


Kilakoltatások pedig voltak

Kovács Rajmund a Völner-ügyet felemlegetve arról érdeklődött, hogy 2019 augusztusa óta hány kilakoltatás történt Veszprémben és hányan kerültek utcára végrehajtás miatt. Porga Gyula azt válaszolta, hogy az önkormányzat a kilakoltatásokról semmilyen információt nem kap, de biztos abban, hogy a veszélyhelyzet fennállása óta ilyen intézkedésre nem került sor Veszprémben. Ahol viszont szükséghelyzet állt elő, például épülettűz miatt, ott a rászorulók elhelyezését megoldották. A képviselő nem fogadta el a választ, szerinte erről egy polgármesternek tudnia kellene. Arra kérte a város első emberét, hogy gyűjtse be az adatokat és adjon tájékoztatást a végrehajtásokról, mert más városokban igenis voltak kilakoltatások a moratórium ellenére.

Gyulafirátóti játszótér

Katanics Sándor frakcióvezető a gyulafirátóti játszótér hiánya miatt szólalt fel. Évek óta várnak rá az ott élők, és a nyáron még volt is 6 millió a költségvetésben játszóeszközökre. Porga Gyula elismerte, hogy a rátóti városrész valóban rosszul áll játszótér-ügyben, de az elmúlt másfél év számos nehézséggel telt és voltak olyan beruházások, amiket zárójelbe kellett tenni. A 2023-as közösségfejlesztési célok között azonban szerepel a játszóeszközök és utcabútorok kihelyezése, és a programban Gyulafirátót is szerepel. A megvalósulást jövő nyárra ígérte. Katanics képviselő nem volt elégedett a válasszal, szerinte a városrésziek már annak a négy játszóeszköznek is nagyon örülnének – lehetőleg most azonnal –, amire három éve hiába várnak.

ActiCity bérlemény – Porga vállalta a felelősséget

Guzslován Gábor sajnálatos tendenciának nevezte, hogy az önkormányzatok egyre jobban eltávolodnak a munkavállalói érdekképviseletektől. Azt javasolta, hívjon életre az önkormányzat egy széles körű, városi egyeztető fórumot. Jó példaként említette Székesfehérvárt, ahol a konstruktív érdekegyeztetés évek óta eredményesen működik.

Élesebb pengeváltás követte Kovács Rajmund másodszori megszólalását, aki az ActiCity bérletbe adásának újbóli tárgyalását hiányolta a napirendből. Mint ismert, erről a közgyűlés előző ülésén született döntés. Ő az értékbecslésben utólag hibákat talált, ami fölött elsiklottak a képviselők, és ezt jelezte is a jegyzőnek.

– Önök az észrevételt elfogadták, elvégezték a módosítást, majd a város honlapjáról eltávolították és visszadátumozva újra feltöltötték az előterjesztéshez tartozó, kijavított értékbecslést. Kérdezem a jegyzőt, nem kellett volna ezt ma napirendre tűzni? Hartmann és Katanics képviselők ugyancsak kijelentették, hogy ez egy vitatható eljárás és az ügy ilyetén elintézése óriási politikai felelősség. A jegyző és a polgármester velük szemben úgy érvelt, hogy az elírás módosításáról a képviselők tájékoztatást kaptak, a végső eredményben nem okozott összegszerű változást a hiba kijavítása és egyébként se a határozat része volt, csupán az egyik mellékleté. A politikai felelősséget Porga Gyula magára vállalta. Kovács Rajmund szerint azonban nem elírás történt és hozzátette: a 75 forint/négyzetméter összegű bérleti díj aránytalanul kevés, a novemberi határozatot nem is szavazták meg az ellenzéki képviselők.

Két „halott” ügy

Az ülés további részében még két fontos dolog kiderült. Az egyik, hogy a volt Szikvíz parkoló helyén forráshiány miatt nem épül meg a Digitális Élményközpont, a terület hasznosításáról hamarosan döntés születik. A másik, hogy a volt SZMT-székház – Porga Gyula szavaival – „nemes helyszínként” fog működni az Európa Kulturális Fővárosa programévben, de ennél többet egyelőre nem tudtunk meg a hasznosításáról.

A képen a közgyűlés helyszíne. Fotó: Veszprém Kukac


[fbcomments]