Közérzet · 2016.09.30.

KÖZGYŰLÉS – Kis migránsos politizálás

Sürgősségi indítványként került a képviselő-testület szeptemberi közgyűlése elé, hogy Veszprém is csatlakozik azon megyei jogú városok konzorciumához, amelynek tagjaként uniós forrásokra pályázhat a város energetikai korszerűsítésre. Az úgynevezett ELENA program az energiahatékonyság, a megújuló energiatermelés és a közlekedés területén tervezett beruházások végrehajtását támogatja. A projekt előkészítéséhez minden konzorciumi tag nyolcmillió forinttal járul hozzá, Veszprém elsősorban naperőművek létesítésében érdekelt.

Ez volt a csütörtöki testületi ülés legjelentősebb döntése. A veszprémi közgyűlésekre jellemzően ezt is a napirend előtti felszólalások és interpellációk tették színesebbé, és három nappal a népszavazás előtt egy kis migránsos politizálás sem maradhatott el. 

Helyi rendeletek migránstalanítása 

Forgóné Kelemen Judit jobbikos képviselő interpellációjában a helyi rendeletek tartalmának „világossá” tételét szorgalmazta, különös tekintettel a „harmadik országból érkezők kötelező közmunkaprogramban való foglalkoztatásának visszavonását” illetően. „A közfoglalkoztatás-támogatási kérelemben, amelyet 2015. 07-től kezdve kellett az önkormányzatoknak a BM felé benyújtani, meglepő újdonság volt az eddigiekhez képest a nyilatkozattételi oldal 13. pontjában szereplő félmondat, miszerint vállalja a polgármester, hogy foglalkoztatja ’az elismerést kérőt, a kijelölt tartózkodási helyen élő harmadik országbeli állampolgárt’ – azaz migránst.” Úgymond a népszavazás „történelminek” minősíthető helyzetet eredményezhet, mi módon kerüli el Veszprém a kötelező vagy „önként vállalt” betelepítés káros hatásait?

– Orbán Viktor az Országgyűlés 2016. évi őszi ülésszakának kezdetén napirend előtti felszólalásában nagyon komoly fenyegetést fogalmazott meg azon településekkel szemben, amelyekben nem lesz érvényes a népszavazás vagy kevés lesz a „nem”-ek száma, mert ott fognak migránstelepek épülni – emlékeztetett a képviselő asszony, és Porga Gyulának szegezte a kérdést: „A közfoglalkoztatás-támogatási kérelemben vállalta polgármester úr migránsok közfoglalkoztatását. Hajlandó-e kezdeményezni polgármesterként a harmadik országból érkezők kötelező közmunkaprogramban való foglalkoztatásának visszavonását?”

A polgármester írásban ad választ a rázós kérdésre.

„Vicces” kezdeményezés  

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője indítványozta, hogy a „képviselő-testület tűzze napirendjére egy, a szabad Európa melletti elkötelezettségünkről szóló nyilatkozat elfogadását”. Az indítványt aprólékosan megindokolta, utalván közéletünk állapotára is: „napjainkban különösen fontosnak tartjuk megerősíteni elkötelezettségünket az Európai Unió és Magyarország uniós tagsága mellett, összhangban a magyarok túlnyomó többségének akaratával”, majd a határozat szövegét az alábbiak szerint javasolta: 

(a testület) 1. nyilvánítsa ki, hogy elkötelezett Magyarország európai uniós tagsága mellett;

2. kérje fel Porga Gyula polgármestert, hogy ezt képviselje önkormányzatokkal, a kormánnyal, nemzetközi szereplőkkel való tárgyalásai és nyilvános szereplései során;

3. nyilvánítsa ki, hogy saját munkája során is fontos szempontnak tekinti az uniós tagság melletti kiállást.

Porga Gyula polgármester igen viccesnek találta a demokraták gondolatmenetét (el is mondott egy szakállas székely viccet), majd komolyra fordítva a dolgot emlékeztette a demokratákat (arra a történelmi tényre), miként kampányoltak a baloldali politikusok a 2004-es népszavazáson a határon túli magyarság állampolgárságával kapcsolatosan. Akkor a határainkon kívülre szorult magyarok előtt becsukták a kaput, most viszont a lehető legszélesebbre tárnák a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlók előtt – hangzott a polgármester sajátos értelmezése. Hozzáfűzte, lehet, hogy a baloldal jó ötletnek tartotta a 2004-es kampányát, mint ahogyan jónak tartja ma az otthon maradással való kampányolást. – Mindennapjainkat érintő kérdésről van szó, és lehet igennel vagy nemmel szavazni, de felelőtlenség arra ösztönözni az embereket, hogy menjenek horgászni vagy kirándulni ahelyett, hogy az ország jövőjéről szavaznának.

Hartmann érvelése – miszerint a párhuzam nem állja meg a helyét, és az indítványa nem a migrációról szól – nem talált nyitott fülekre. Porga szerint Hartmann hivatkozásai már a történelmi kategóriába esnek, szavazásra bocsátotta a kérdést, és a várakozásoknak megfelelően 14 nem és 2 igen született.

Ovádi megmondta a tutit 

Hazánk, családunk, hitünk – kezdte napirend előtti felszólalását Ovádi Péter, a Fidesz frakcióvezetője. – Ez a három dolog került most veszélybe a határainkat áttörő illegális bevándorlók és Brüsszel valóságtól elrugaszkodott betelepítési terve által.  Megismételte a napi politizálás jól ismert gondolatait, miszerint Magyarország az egyetlen ország, amely higgadt és józan döntései által lépéseket tett az európai közösség határainak megvédéséért.

„Mi ez, ha nem az Európai Unió és annak értékei mellett való elkötelezett kiállás?” – tette fel a költői kérdést, majd közölte: a betelepítési kvóta az ország békéjét veszélyezteti, minden magyar település, köztük Veszprém nyugalmát is. Az október 2-i népszavazás nem lehet pártpolitikai csatározások áldozata, szögezte le, és mindenkit arra kért, vasárnap mondjanak nemet a betelepítési kvótára.

A továbbiakban tájékoztató hangzott el az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról és döntés született az idei költségvetés rendeletének módosításáról, a Veszprém Aréna multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építési beruházásával összefüggő tőke- és kamattartozáshoz kapcsolódó támogatásról, valamint a Jutasi úti műfüves sportpálya jövő évi fenntartási és működési költségeihez történő hozzájárulásról. A testület döntés hozott a tizenöt évre szóló, úgynevezett gördülő fejlesztési terv jóváhagyásáról, amely a víziközmű-szolgáltatás hosszú távú biztosíthatóságát szavatolja, és a víziközműrendszerek létrehozását, valamint felújítását szolgálja.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!