Közérzet · 2017.04.28.

KÖZGYŰLÉS – Ki kapott és mire 500 milliót?

Hála az áprilisi közgyűlés előtti interpellációknak, az ellenzékiek napirend előtti kérdéseinek és dr. Ipsits Csaba rendőrkapitánynak (a rendőrség tavalyi munkájáról tartott a megszokottnál színesebb beszámolót) némi tavaszi élénkség volt tapasztalható a városháza Kossuth-termében. Az ellenzéki képviselők konkrét kérdéseikre kacifántos válaszokat kaptak.

További képviselők napirend előtti, véget nem érő felolvasást tartottak a meghívó mellé csatolt írásos anyagokból, amelyek tartalmát már korábban sajtótájékoztatókon is ismertettek. Közgyűlési letargiámból Gertsmár Ferenc (LMP) képviselő rázott fel, némi derültséget keltő kérdésével, Hartmann Ferenc (MSZP) pedig a vesszőparipájával.


 Mit tervez Mészáros Lőrinc Veszprémben?

A fenti címmel, sajtóhírekre utalván interpellált a képviselő,  miszerint a közelmúltban Mészáros Lőrinc több belvárosi ingatlant is szemrevételezett. Azt kérdezte a polgármestertől, van-e információja a látogatás céljáról és potenciális befektetőként tekint-e Mészáros Lőrincre a belvárosi fejlesztések során? Mondanom sem kell, hogy Porga Gyula polgármesternek „nincs információja” a látogatásról, de az eladásra kínált 4–5 ingatlan felől Mészáros egészen biztos nem érdeklődött.

Felújítások a sétálóutcán

Forgóné Kelemen Judit jobbikos képviselő napirend előtt kérdezte Porga Gyulát, hajlandó lenne-e egyeztetést folytatni a Kossuth utcai üzletek portáljának megújítása kapcsán, ugyanis két vállalkozó bővíteni szeretné boltja alapterületét.

A képviselő asszony szerint ezzel mindenki jól járna: a társasház, mert eladná az árkád alatti részt, így pénzhez jutna a homlokzat felújításához, a vállalkozók, mert nagyobb/szebb üzletünk és több vásárlójuk lenne és nem utolsó sorban a felújítással eredeti formájába állíthatnák vissza az épületet.

Nem lelt megértésre Forgóné előterjesztése arról, hogy az önkormányzat elvi támogatását adja a közkegyelmi törvény megalkotására, ahogyan Gerstmár Ferencnek a Paksi atomerőmű helyett a megújuló energiák, a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás támogatására vonatkozó, három pontba foglalt előterjesztése sem.

Kinyuvasztási technológia

„Hol tart a nyomozás a nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés bűntette miatt tett polgármesteri feljelentés nyomán?” Ezt a kérdést tette fel (ismételten) a polgármesternek Hartmann Ferenc (MSZP). A téma jó ideig élénken foglalkoztatta a közvéleményt, de hála a jól bevált kommunikációs technológiának, az érdeklődés lassan kimúlóban van. A történet érintettjei azt remélik, ha elég hosszú ideig lapítanak, majd csak feledésbe merülnek a dolgaik. Az ellenzéki képviselők azonban időről-időre felélénkítik a memóriájukat:

– Hétszáz napja készült el az Intézményi Szolgáltató Szervezet belső ellenőri jelentése, amely súlyos szabálytalanságokat állapított meg az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban. Fél év után maga a polgármester tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen „nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés büntette elkövetésének alapos gyanúja miatt”. Ennek nagyjából 500 napja, azóta néma csend van – mondta Hartmann, de nem hagyta abba, mert mint kiderült, egyéb dolgok is felcsigázták az érdeklődését. Mint például:

Vándorló félmilliárd

„Átláthatatlan és rendezetlen félmilliárdnyi közpénz”címmel interpellált az MSZP-s frakcióvezető. Úgymond másfél éve próbálja kideríteni félmilliárd forintnyi veszprémi közpénz sorsát, amely a városi költségvetésből „került” a Csarnok Kft.-hez, majd onnan kölcsönbe „vándorolt”. Továbbá az önkormányzat nem csak a csarnoképítés tőke- és kamattartozására adott pénzt a saját gazdasági társaságának, hanem azon felül további 580 millió forintot. A képviselőt az érdekli, visszafizette-e valaki a kölcsönkért pénzt? Majd részletezte az elmúlt 4 esztendőben történt kifizetéseket. A polgármester felvilágosította, hogy a visszafizetés határideje módosult, és majd idén december végén lehet ismét érdeklődni felőle.

Bezavart a hadgyakorlat?

Katanics Sándort (DK) pótkérdést kívánt feltenni, mert a hajmáskéri hadgyakorlatokkal kapcsolatos korábbi kérdésére hiányosnak tartotta Porga írásbeli válaszát. Ám erre nem volt alkalma: a polgármester ingerülten felvilágosította, hogy  „ennek a műfajnak vége”, vagyis az SZMSZ szerint újabb kérdések már nem tehetők fel. Ennek ellenére Katanics elégedett lehet, mert dr. Ipsits Csaba rendőrkapitány beszámolója során kitért arra a kérdésre, mi történhetett szombaton az Aréna előtti parkolóban, amikor számos gépkocsi központi zárja mondta fel a szolgálatot. (A témáról itt írtunk.) Elképzelhető, mondta, hogy a hadgyakorlatok során olyan hadászati technológiákat is alkalmaznak, amelyek megzavarhatják a környék elektronikus berendezéseit. Czaun János fideszes képviselő szerint viszont erről szó sincs, hiszen a gyakorlótér szomszédságában, Kádártán és Gyulafirátóton ilyesmi soha nem volt tapasztalható.

A rendőrségi beszámoló kimerítő és alapos volt. Ezt érzékelték a képviselők, és tolmácsolták a lakosság pozitív véleményét is. A közbiztonság érezhetően javult, a város lakói biztonságban érzik magukat, elégedettek a rendőrség munkájával, a polgárok és a hatóság együttműködése kiváló.

 


[fbcomments]