Közérzet / Egyéb · 2017.11.23.

KÖZGYŰLÉS – Babaszellentés a gázpiacon

Nem csaptak túl magasra a szellemi párbaj hullámai a novemberi közgyűlésen.  Érvek helyett nem túl humoros, mondhatni gázos hasonlattal tudott csak visszavágni Némedi Lajos az őt ért vádakra, a polgármester pedig megvonta a vállát.

A napokban számolt be az Index (itt) arról, hogy a rendőrség nem bűncselekmény hiánya, hanem elévülés miatt szüntette meg a nyomozást annak kapcsán, hogy az önkormányzat mintegy tízmillió forint kötbért engedett el a Min-Tech Kft.-nek még 2011-ben. A Némedi Lajos által jegyzett akkori előterjesztésben arra hivatkoztak, hogy a cég önhibáján kívül, a rendezési terv csúszása miatt nem tudta határidőre elkészíteni a vállalt beruházást – csakhogy a rendezési terv már a szerződés megkötése előtt kész volt. Ráadásul a szóban forgó cég végezte el az alpolgármester házának felújítását. (Legutóbbi írásunk itt olvasható.)

Az ügy kirobbanásáról a Veszprém Kukac is beszámolt még 2017 elején (írásaink itt és itt), Némedi már akkor is tagadta a vádakat, Porga Gyula polgármester pedig nem érezte szükségesnek vizsgálat lefolytatását, ahogy a város jegyzője sem. Katanics Sándor azonban feljelentést tett a rendőrségen, a hűtlen kezelés gyanúja miatt indult nyomozás a közelmúltban zárult le.

Van, ami csak úgy elévül

Az ellenzéki önkormányzati képviselő a novemberi közgyűlésen napirend előtt idézte fel az ügy részleteit. A Somogy megyei rendőrkapitányság a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy „jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetése látszik megvalósulni” (több mint kilencmillió forint értékben), azonban a nyomozást ismeretlen tettes ellen elévülés miatt megszüntették.

Katanics Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a sértett, azaz az önkormányzat panaszt tehet a határozat ellen. Ez azért lenne szükséges, mert az általa megkérdezett ügyvéd szerint a módosított határidő utáni kötbért sem fizette meg a cég (1,2 millió forint), és a két részcselekmény egységnek minősül, és így kell számolni az elévülési időt is. Ez alapján pedig nem járt még le az elévülési idő. Éppen ezért azt firtatta Katanics, élt-e a panasz megtételének lehetőségével a polgármester, s ha nem, miért nem.

Katanics külön munkacsoportot érdemelne

A válasz senkit sem lepett meg: Porga Gyula nem tett panaszt, szerinte minden rendben van. Ahogy fogalmazott, jogászaik szerint az egész feljelentés nem több, mint puszta feltételezés, s vannak fontosabb dolgaik annál, hogy négy-öt évvel ezelőtti, vélt vagy valós sérelmeket kezeljenek. Hozzátette, külön munkacsoportot kellene létrehoznia  a hivatalban, ha Katanics Sándor minden sikertelen feljelentése panaszt vonna maga után.

Természetesen Némedi Lajos is szót kért. Az alpolgármester „határozottan kijelentette”, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el, majd úgy fogalmazott, „amit ön csinál, az körülbelül annyit ér, mint babaszellentés a gázpiacon”. Katanics Sándor szerint viszont tény, hogy hamis indokkal engedték el a kötbért, jelentős anyagi kár érte a várost, és ha Némedi magától nem távozik, akkor Porgának kellene felkérnie a távozásra. Ez természetesen nem történt meg.

750 nap – Porga információ nélkül

Viszont még egy napirend előtti kérdés foglalkozott feljelentéssel és nyomozással, amelynek kapcsán ismét felmerült Némedi Lajos neve.

Hartmann Ferenc frakcióvezető azt firtatta, hol tart a nyomozás a nagy értékre elkövetett gazdasági csalás és hűtlen kezelés büntette miatt, amely kapcsán 750 nappal ezelőtt tett feljelentést a polgármester. Emlékeztetett, 2015. április végén készült el a Veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet belső ellenőri jelentése, amely súlyos szabálytalanságokat állapított meg az intézmény gazdálkodásával kapcsolatban, majd a polgármester kényszerült feljelentést tenni az üggyel kapcsolatosan.  A legfőbb ügyész – országgyűlési képviselők kérdésére – azt az írásbeli választ adta, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozásának „legújabb” határideje 2017. október 24. Hartmann Ferenc azt kérdezte a polgármestertől: befejeződött-e a nyomozás, hány személyt és gyanúsítottat hallgattak ki, van-e vizsgálat a város fideszes alpolgármestere ellen ezzel összefüggésben, a terhelteket milyen bűncselekményekkel gyanúsították és történt-e vádemelés. Porga Gyula válasza viszont rövid és tömör volt: nincs információja az ügyről, amint lesz, azt továbbítja a testületnek.

(Legutóbbi írásaink az ügyben itt, itt és itt.)

Drahos Nikolett

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!