Közérzet · 2023.05.25.

KÖZGYŰLÉS – Az ellenzék is békepárti

Mégiscsak beszűrődött a veszprémi közgyűlésbe az országos politika, habár Porga Gyula polgármester korábban többször is felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy ezt a témát ne hozzák a városi ügyek közé. Most a fideszes városvezetés vette föl sürgősséggel a napirendek közé az országgyűlés békepárti álláspontjának elfogadtatását.

Még március 31-én fogadta el a Parlament a békepárti határozatát. Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke kezdeményezte, hogy az Országgyűlés határozatát minden önkormányzat közgyűlése tűzze napirendjére.

„Európa és Magyarország is elszenvedi, hogy a szomszédunkban háború dúl. A helyzetet az elhibázott brüsszeli szankciók csak fokozták” – írja az önkormányzatokhoz küldött levelében.


Az ellenzék több tagja is szóvá tette, hogy egyrészt amitől őket óva intették, azt most a kormányoldali politikusok lépték meg, másrészt, hogy miért ilyen sürgős a téma napirendre tűzése, miért nem hagynak időt a képviselőknek, hogy rendesen átgondolják a javaslatot. (A sürgősségi indítványról szóló határozati javaslatot a képviselők tegnap délután, fél nappal a képviselő-testületi ülés előtt kapták meg.)

Porga Gyula megjegyezte, hogy ő maga is fontosnak tartja a parlamenti határozatban leírtakat.

– Célunk, hogy támogassuk a kormányt ezzel a politikai nyilatkozatunkkal – mondta.

Benczik Gabriella, Gerstmár Ferenc és jómagam módosító indítványt nyújtunk be – kért szót Hartmann Ferenc, a közgyűlés MSZP–LMP–Párbeszéd frakciójának vezetője. – Szeretnék a felesleges dolgoktól megtisztítani és egyúttal veszprémi vonatkozásúvá tenni azt, mivel ukrán nemzetiségi önkormányzat is működik és ukrán diaszpóra is él Veszprémben.

– Az a szörnyű, hogy ez egy politikai nyilatkozat – vélekedett a sürgősségi indítványról Katanics Sándor független képviselő. – Attól, hogy nem értünk egyet a kormány bizonyos állításaival, nem vagyunk háborúpártiak, viszont a békéért cselekedni kell. Veszprémben mindent megtettünk annak érdekében, hogy partnerként segítsük a Fideszt a menekültek ellátásában. Ez a nyilatkozat engem a múlt század ötvenes éveire emlékeztet.

Kovács Rajmund független képviselő megjegyezte: normális ember nem támogat egyetlen háborút sem. Gerstmár Ferenc (LMP) szerint sem megfelelő mód ez a gyorsaság arra, hogy a közgyűlés kidolgozzon egy konszenzusos nyilatkozatot.

A polgármester válasza az ellenzéki képviselő kifogásaira:

– Nem az volt a cél, hogy az önkormányzat fogalmazzon meg egy nyilatkozatot. A szándékom az volt, hogy a Parlament által elfogadott nyilatkozatot erősítsük meg. Én nem fogadom el a módosító javaslatokat.

A testület 10 igen, 5 nem és 1 tartózkodással „természetesen” az eredeti határozati javaslatot fogadta el.

A közgyűlést az ActiCityben tartották. Fotó: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]