Közérzet · 2016.07.02.

Közgyűlés, amelyen mindenki szomorú

Kevés kivétellel halál unalom volna az önkormányzati közgyűlés, ha nem lennének napirend előtti felszólalások és interpellációk, ugyanis az előkészített előterjesztések általában zavartalanul „keresztülfolynak” a szavazógépezeten. Így volt ez a tavaszi ülésszak utolsó közgyűlésén is, azzal, hogy ezúttal némi vita azért volt, amikor arról szavaztak a képviselők, hogy az önkormányzat tulajdonjogot szerez a Csarnok Kft.-ben.

Hartmann Ferencnek, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetőjének igazán közérdekű napirend előtti kezdeményezése eleve hamvaiban halt. Indítványának, hogy a közgyűlés tűzze napirendre a közoktatási intézmények önkormányzati fenntartásba vételére vonatkozó szándéknyilatkozat megvitatását, esélye sem volt az elfogadásra.


A kormánnyal szemben nem!

Porga Gyula polgármester megismételte, amit már korábban is hangoztatott, hogy ebben a kérdésben a város nincs döntési pozícióban, hangoztatta, hogy ennek ellenére fejlesztik az oktatási intézményeket, városunkban nagy hagyománya van a színvonalas oktatásnak. Hozzáfűzte a Modern városok program keretében például előkészületben van a zeneiskola belső megújításaHartmann szerint viszont, ha van igényünk arra, hogy az iskoláinkról magunk gondoskodjunk, semmi nem tiltja, hogy ezt kifejezzük a kormány felé. Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) egyetértett, szerinte a kormánypárti képviselőknek (is) a polgárok érdekeit kell szolgálniuk, tán mégis fontolóra kellene venni és élni a lehetőséggel.

Kinek a házát milyen pénzből?

Katanics Sándor azt is szerette volna megtudni, Porga Gyula polgármester érzi-e a saját vagy mások személyes felelősségét abban, hogy a veszprémi Intézményi Szolgáltató Szervezet (ISZSZ) egyik korábban menesztett felelős tisztségviselője által megnyert munkaügyi per miatt jelentős összeget kellett közpénzből kifizetni.

Sőt, azt is feltételezte, hogy a polgármesternek bizonyára tudomása van arról is, hogy májusban a rendőrség újabb számlákat foglalt le az ISZSZ-nél, és „úgy hallani, a polgármester egy vezetőtársával” szemben tettek feljelentést hűtlen kezelés gyanújával. Az ISZSZ-nél lefoglalt, nagy összegről szóló számlákat állítólag abból a szempontból vizsgálják, hogy megjelentek-e abban egy házfelújítással kapcsolatos költségek. Nevet nem emlegetett, de feltételezései mindenkinek lehetnek. Porga Gyula epésen meg is jegyezte, hogy a képviselő nyilván jó kapcsolatot tart fenn a feljelentővel, mire Katanics visszakérdezett, hogy talán a polgármester tudja is, ki a feljelentő? Végül abban maradtak, amire számítani lehet hasonló helyzetekben: a polgármesternek folyamatban levő ügyről nincsenek információi.

Quaestor-károsultak kis tábláikat hozták

A napirend előtti történések után Katanics felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy érdemes lenne észrevenni a padsorokban türelmesen várakozó Quaestor-károsultakat, akik saját gyártású kis táblácskáikkal hívták (volna) fel a figyelmet szomorú sorsukra. Erre aztán szót kaptak, szóvivőjük alig három percben érzékeltette az amúgy nagyon is jól ismert helyzetüket, kérték a polgármestert, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy megkaphassák az ellopott pénzüket. „Ha a kormánypárti városvezetés élvezi az előnyöket, ami a fideszes vezetéssel jár, legyen szíves, és vegye ki a részét a gondokból is” – fogalmazott a szóvivő. (Külön írásunkat itt olvashatják.)

Szomorú a polgármester, de a képviselő is

Hartmann Ferenc frakcióvezető azt kifogásolta, hogy  az önkormányzat a Csarnok Kft. révén (az Aréna üzemeltetője) tőkeemelés útján csak közvetve szerez tulajdonrészt a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. A képviselő feltette a kérdést: ha 50 millió forint közpénzt fordítunk a kézilabda támogatására, akkor miért a Csarnok és miért nem az önkormányzat szerez tulajdonrészt a zrt.-ben? A sport támogatásával kapcsolatban fikarcnyi problémája sincs, mondta, éppen ellenkezőleg, de ez nem szponzorálás, hanem „a gazdasági és a sportmarketinget összekeverő felelőtlenség”, mert az önkormányzat olyan gazdasági társaságban lett tulajdonos, amelynek tőkéje virtuális pénz. „A Csarnok Kft. 742 milliós tőkeemelése csak virtuális érték, nem valódi forint” – szögezte le.

Azonban hasztalan érvelt és hangoztatta, hogy mindig támogatta a sportot és a sportegyesületeket, és ezt mindig örömmel teszi, Porga Gyulát igen „elszomorította”, hogy képviselőtársa erre a „kézilabada-ellenes” álláspontra helyezkedett, hiszen ez a sportág közös ügye a veszprémieknek, a mindenkori önkormányzat segítette a csapatot a fejlődésben, az egyesület pénzügyei átláthatók. Kifejtette, hogy amikor sportegyesületről van szó „nehéz az egyenlőségjel után odaírni bármilyen összeget”.

Gerstmár Ferenc (LMP) rácsodálkozott, miért éppen most jött el a tulajdonszerzés ideje, nem zavarja a polgármestert, hogy szponzorként politikai tényezők is megjelentek a klubnál? Katanics Sándor kifogásolta, hogy a pénzügyi bizottság úgy döntött az előterjesztésről, hogy nem látták a szakértői véleményt. (Hartmann is szomorú volt, mert a fideszes többség az érveléseit nem fogadta el.)

Kudarcos konzultáció

Az ellenzékiek feltették a kérdést, ki a felelős a társadalmi konzultáció totális kudarcáért, a terjesztésért felelős cég trehány munkájáért, ugyanis a konzultáció kapcsán a lakosságtól alig több mint ezer visszajelzés érkezett. Brányi Mária alpolgármester bírálta az ellenzéki képviselőket, amiért személyesen nem vettek részt a konzultációs fórumokon, végül Porga Gyula közölte, ő sem elégedett, de fontos azoknak a véleménye, akik visszajelzést adtak. Az alacsony részvétel miatt úgymond nem a politikusok hibáztathatók. Vagyis nem hibáztatható senki. (Emiatt mindannyian szomorúak lehetünk.)

Nagy léptékű fejlesztések

Döntések születtek a közlekedésfejlesztésről, az ezzel kapcsolatos pályázatokról, a Budapest út–Brusznyai Árpád utca–Mártírok útja–Bajcsy-Zsilinszky utca kereszteződésében tervezett körforgalmi csomópont kiépítéséről, kerékpárút építéséről a vasútállomás és a belváros között, valamint kerékpáros nyomvonal építéséről Szabadságpuszta felé, továbbá az önkormányzati épületek energetikai megújításáról és a közösségi közlekedés korszerűsítéséről.


[fbcomments]