Közérzet · 2016.01.28.

KÖZGYŰLÉS – A Mindenható és a bevándorlók

Konzultáció, olimpia, betelepítési kvóta – többek között ezeket az ügyeket tárgyalta csütörtöki ülésén a veszprémi közgyűlés, ahol még azt is megtudhattuk, mi köze van a Mindenhatónak Orbán Viktorhoz. De helyreállt a politikai egyensúly, hiszen Gyurcsány Ferenc is szóba került.

Az egyik leghosszabb vitát kiváltó téma az olimpia volt, pontosabban az, garanciát vállaljon-e a veszprémi önkormányzat a 2024. évi olimpiával kapcsolatos pályázathoz, amelynek értelmében, ha Magyarország elnyeri a rendezési jogokat, úgy városunk adna otthont a kézilabda-selejtezőknek a Veszprém Arénában.

Az ellenzék kétkedő

Az olimpiai pályázatról Schneller Domonkos, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tartott mintegy húszperces tájékoztatót a képviselőknek, ebben az általános jellegű, elsősorban Budapestet érintő elképzelések mellett kitért a vidéki helyszínekre is. Többször is kihangsúlyozta, hogy a tervezett és szükséges beruházások többségét az olimpia nélkül is megvalósítanák. Veszprém és a megye kapcsán elmondta, az ide kapcsolódó beruházások közé tartozna például az M7-es autópálya hatsávossá tétele és a vasútvonal villamosítása Balatonfüredig. (Az olimpiával kapcsolatos írásunkat itt olvashatják.)

Hartmann Ferenc frakcióvezető (Demokraták Veszprémért) úgy vélte, egy ilyen döntésnél tudniuk kellene azt is, milyen kötelezettségekkel jár ez majd a város számára, és emlékeztetett, többek között meg kellene valósítani a 8-as főútra való kicsatlakozást a Veszprém Arénánál, és a veszprémi vasút korszerűsítése is elengedhetetlen lenne, valamint felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg is kihasználatlanul álló szentkirályszabadjai reptér is nagy előny lenne, ha működne addigra. Hasonlóképpen gondolta Forgóné Kelemen Judit is (Jobbik), aki szerint legalább nagyságrendileg tudniuk kéne, mivel jár a csatlakozásunk. Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) úgy vélte, nem érzelmi, hanem racionális döntést kell hozni, Gerstmár Ferenc (LMP) pedig hangsúlyozta, amíg az egészségügyre és az oktatásra sincs elég forrásunk, addig nem olimpiarendezésben kellene gondolkodni.

A fideszes képviselők bizakodóak

Nem meglepő módon a fideszes képviselők egyöntetűen az olimpia és Veszprém részvétele mellett emeltek szót. Óvádi Péter frakcióvezető soha nem látott lehetőségnek nevezte, Némedi Lajos szerint „merjünk nagyok lenni”, Baumgartner Lajos úgy vélte, ezzel a jövőt építjük, Czaun János pedig elképedt, hogy van, aki nemcsak szkeptikus, hanem egyenesen ellenzi az olimpiát. Brányi Mária alpolgármester az összefogást látja a vidéki helyszínek megjelenésében, Halmay György pedig – Gerstmár Ferencre reflektálva – azt kérdezte, mennyi az elegendő forrás, ugyanis olyan még sosem volt és szerinte sosem lesz, amikor az egészségügy vagy az oktatás résztvevői azt mondanák, elég a pénz abban a szférában. (Lehet, hogy kezdő lépésnek az is „elég” lenne, ha mondjuk a krétát vagy a dolgozatíráshoz szükséges papírt nem a tanárok vásárolnák meg az amúgy sem túl magas fizetésükből. De ez mindössze egy – demagógiával természetesen vádolható – laikus véleménye – a szerk.).

Városunk adna otthont a kézilabda-selejtezőknek a Veszprém Arénában

Városunk adna otthont a kézilabda-selejtezőknek a Veszprém Arénában

Porga Gyula polgármester szerint ezzel a lehetőséggel a szükséges infrastruktúra-fejlesztésekért is nagyobb eséllyel tudunk majd lobbizni, és egy ilyen lehetőségre büszkének kell lennünk. Azt is elmondta, megkezdték a tárgyalásokat a Magyar Kézilabda Szövetséggel a Veszprém Aréna nyolcezresre bővítéséről. A testület Forgóné Kelemen Judit és Katanics Sándor tartózkodása, valamint Gerstmár Ferenc nem szavazata mellett fogadta el a határozati javaslatot.

Kvótaellenes körlevél

A másik, hasonlóan megosztó napirend a betelepítési kvóta elleni tiltakozás volt. Veszprémet is elérte ugyanis az önkormányzatokon végigsöprő láz, amelynek eredményeként állást foglalnak a betelepítési kvóta ellen (amely egyébként nem is szerepel a novemberben elfogadott uniós zárónyilatkozatban). A veszprémi előterjesztés mondanivalójában gyakorlatilag ugyanazt tartalmazza, mint a többi városban meghozott döntések, de ez nem baj, szép dolog az egyetértés meg a nemzeti egység. A napirendek elfogadása előtt Gerstmár Ferenc javasolta ugyan, hogy ne is tárgyaljanak róla, mondván, Porga Gyula hibázott, és összetévesztette a közgyűlést a Fidesz taggyűlésével, de a polgármester szerint bármiről véleményt nyilváníthatnak, és a testület is azt akarta, kerüljön eléjük a javaslat.

A Mindenható vezetőt adott nekünk

Némedi Lajos alpolgármester szerint Európa a II. világháború óta a második legnagyobb válságában van, amelyet felelőtlen nyugat-európai politikusok idéztek elő. De sebaj, mert „örömteli kivételnek” itt van Magyarország és annak miniszterelnöke. Mint fogalmazott, „Magyarország történetében a Mindenható vagy a Teremtő mindig adott olyan vezetőt, aki megmutatta a helyes utat”, és később őket emlegettük a legnagyobb magyarokként – na, közéjük fog tartozni majd Orbán Viktor is. Legalábbis Némedi Lajos szerint. (Azért a Mindenható sugallhatna még pár dolgot a miniszterelnöknek, ha már úgyis beszélnek, jól jönne errefelé mondjuk néhány elkerülő út, meg emlegettek itt valamilyen uszodát is nemrég… – a szerk.)

Látott már valaki Veszprémben menekültet?

Katanics Sándor színjátéknak és kutyakomédiának nevezte az egész előterjesztést, mert Orbán Viktor is nyilatkozott már arról, kötelező jelleggel nem kell majd befogadnunk menekülteket. Hartmann Ferenc szerint a bevándorlásnak vannak biztonsági kockázatai, és a korrektséghez hozzátartozik, hogy az Európai Unió eleinte lassan reagált a helyzetre, ugyanakkor hangsúlyozta, a magyar kormány intézkedései a legalapvetőbb humanitárius szempontokat is nélkülözik, és kérte, jelentkezzen, aki ismer akár egyetlen menekültet, aki itt akarna maradni.

Menekültek a budapesti Keleti pályaudvar előtt 2015 szeptemberében. Mti-fotó: Balogh Zoltán

Menekültek a budapesti Keleti pályaudvar előtt 2015 szeptemberében. Mti-fotó: Balogh Zoltán

A fideszesek ezúttal is más állásponton voltak. Hegedűs Barbara szerint a fiatalok jövőjét és biztonságát fenyegeti ez a több százezer „gazdasági bevándorló”, Stigelmaier Józsefné a Fidesz aláírásgyűjtéséről beszélt, és nem csodálkozott Katanics Sándor véleményén azután, hogy – mint fogalmazott – „perverz módon”  végignézte Gyurcsány Ferenc évértékelőjét. Óvádi Péter szerint a kvóta jogtalan, ésszerűtlen és veszélyes, és kiemelte, Orbán Viktor védte meg az országot és a magyar népet is. Forgóné Kelemen Judit szerint a Jobbik hívta fel elsőként a figyelmet a bevándorlók okozta problémákra, és emlékeztetett, szerintük ismét határőrségre lenne szükség. Volt kiegészítő javaslata is, ám ennek csak egy részét fogadta el Porga Gyula, így azzal bővült a határozat, hogy az önkormányzat nem támogatja idegenrendészeti objektumok létrehozását a területén. A testület végül 11 igen szavazattal hozta meg azt a döntést, amely szerint Veszprém közgyűlése elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, a szavazáskor azonban nem adott le voksot Gerstmár Ferenc, Hartmann Ferenc és Forgóné Kelemen Judit, Katanics Sándor pedig már korábban távozott.

És véleményt mondhatunk

Kisebb volt a vita, amikor a tervezett fejlesztésekkel kapcsolatos konzultációt tárgyalták a képviselők. Elfogadta, sőt, bővítette a kérdőív témaköreit a közgyűlés. A testület döntésének eredményeként például a színházkerti mélygarázs, a biomassza-erőmű és egy újabb belvárosi körforgalom mellett új kérdésként jelenik majd meg az intermodális csomópont, azaz a buszpályaudvar elköltöztetése is. Egy tartózkodás – Gerstmár Ferenc – mellett fogadták el a javaslatot. Mint arról már beszámoltunk, a 2020-ig megvalósuló fejlesztésekről indít konzultációt az önkormányzat, csakúgy, mint tavaly a választási kampányban beígért uszoda esetében. Akkor a kiküldött 28 ezer kérdőív 7 százaléka érkezett vissza a városvezetéshez.

Újabb körforgalom épülne a belvárosban

Újabb körforgalom épülne a belváros legforgalmasabb csomópontjában

Nem utólag kellene konzultálni

Hartmann Ferenc szerint a belvárosi rehabilitációs projekt esetében is szükség lett volna tényleges egyeztetésekre, nem csak látszatpárbeszédre. Emlékeztetett az ellenzéki képviselők összefogásával benyújtott helyi népszavazási kezdeményezésre is a Színházkertbe tervezett mélygarázs ügyében, és javaslatot tett arra, hogy a tervtanács hatáskörét módosítva a jövőben a grémium bizonyos fejlesztések esetében korábbi időszakban, és ne csak a kész tervek ismeretében tárgyalja meg az elképzeléseket.

A megalapozott véleményhez szükség van az egyes témák alapos ismeretére, kérdés, a lakosság a fejlesztési tervek részleteit miként fogja megtudni – erre már Gerstmár Ferenc volt kíváncsi, és Forgóné Kelemen Judit is kiemelte, alapos tájékoztatásra van szükség. Porga Gyula kifejtette, lakossági fórumsorozat keretében ismertetik a fejlesztési elképzeléseket, emellett egy honlapot is létrehoznak, amelyen a projektek bemutatásán kívül például a látványtervek is helyet kapnak.

A kérdőívet februárban minden veszprémi háztartásba eljuttatják, visszaküldeni pedig az erre a célra kialakított gyűjtőhelyeken lehet majd. Gerstmár Ferenc javaslatára a Kukac által is korábban már megírt témák mellé egy új is bekerült, méghozzá az intermodális csomópont. Ennek lényege, hogy a belvárosból kiköltöztetnék a buszpályaudvart a vasútállomás mellé (írásaink itt és itt).

Hogy mi szerepel még majd a konzultációs kérdőívben, azt nemrégiben megjelent cikkünkben olvashatják.

Drahos Nikolett






[fbcomments]