Gazdaság / Életmód / Egyéb · 2022.12.08.

Közérzet: Olajos idők

Ha Nyugat-Európában akadozik az ellátás, az azért van, mert romlottak és bénák. Mert a Nyugatnak leáldozott. Ám ha nálunk nincs benzin, annak a nagy jólét az oka, mert dőzsölünk, felhalmozunk. Csak úgy habzsoljuk a benzint. Olajos idők.

Nyilvánvaló, hogy találékony emberek gazdag országa vagyunk, jó dolgunkban már azt se tudjuk, hogy mit is csináljunk a pénzünkkel. Ész nélkül vesszük a cukrot, miközben már tele a kamra vele. Sertéscombot követelünk a hentestől, aki csak lapockával szolgálhat. De hogy annyira gazdagok lennénk, hogy naponta tankoljunk, ez csak most derült ki. Sőt, van, aki naponta kétszer is próbálkozik, felduzzasztva a benzinkutak előtt kígyózó sorokat. Tudjuk, ma már nem a BMW-ről, jachtról ismerszik meg a gazdag ember, hanem a 60 liter benzinről, amit bespájzolt a tartályba. Ez az igazi gazdagság, nem a balatoni meg a budai villák! Hogy a kastélyokról most ne is beszéljünk. Olajos idők.

Lövésünk sincs, milyen gazdagok vagyunk. Megérne egy szociológiai tanulmányt, hogy szembesüljünk vele, mit össze nem vásárolunk ebben az országban. Lehet, hogy már elértük a norvég életszínvonalat, miközben egyfolytában panaszkodunk, hogy rosszul élünk. Miből fogy több a boltokban, párizsi vagy sonka? Francia sajt vagy a legolcsóbb trappista?


Arról, hogy milyen jó nekünk, naponta győzköd minket a lakájmédia. Jól hangzik, hogy a migránsokkal elözönlött, rossz közbiztonságú, züllött erkölcsű Nyugaton már éheznek és szomjaznak az emberek, mert üresek a boltok. Bezárnak az évszázados pékségek, műhelyek, mert nem tudják kifizetni a horribilis energiaszámlát a tulajdonosok. Megfagynak. Svájcban áramkimaradások várhatók, drákói szigorral büntetik azokat, akik túlfűtik a lakásukat vagy a munkahelyeket. Németország meg már nincs is, nem is létezik. Az se baj, ha ennek az egésznek a fele se igaz. A lényeg, hogy leessen a tantusz: nekünk még mindig milyen jó, nekik meg milyen rossz! A brüsszeli szankciók és a baloldal aknamunkája ellenére.

Ezért, ha legközelebb tankolsz kedves Olvasó, viselkedj felelősségteljesen. Hazád és egész Nyugat-Európa miatt is. Mert ha híre megy, hogy nálunk micsoda habzsi-dőzsi van, még mindig olcsóbb a benzin, mint Európa züllött részein, még majd elárasztanak bennünket a nyugatiak. Nem mintha idegengyűlölők lennénk, sokszor bebizonyítottuk már, hogy Hugary helps, humánus ország vagyunk, becsüljük az emberi életet. Senkit nem hagyunk az út mellett, ahogy a miniszterelnök mondta volt. De annyi migránst, mint ahányan Nyugat-Európából elindulnának felénk, még egy ilyen gazdag és erős Magyarország se tudna eltartani. Tekintettel arra, hogy nem tudni, mit hoznak ezek az olajos idők.

Fotó forrása: AFP/HAIDAR MOHAMMED ALI


[fbcomments]