Közérzet / Életmód / Egyéb · 2022.12.22.

Közérzet: Hideg van

Ezen a télen úgy döntöttünk, nem fűtjük a konyhát, ebédlőt, folyosót, tekintettel az energiaválságra. Magyarán szólva, hogy beleférjünk a támogatási keretbe. Ezért hideg van nálunk.

Reggel, amikor felébredek, sokáig kell győzködni magam, hogy egyáltalán kibújjak a takaró alól. Megtehetem, mert nyugdíjas vagyok. Sajnálom a sorstársakat, akik nem szabotálhatják a termodinamika törvényeit ezzel az egyszerű ellenállással. Hallom, hogy az iskolákban, hivatalokban, kórházakban is hideg van.

Aki teheti, plédbe burkolózva ül a munkahelyén, plusz vastag pulcsi, nagykabát. Negyedóránként körbeszaladják az asztalt, hátha segít. Van ahol a vízforralót és a mikrohullámút is begyűjtötték, nehogy már főzzön magának egy forró teát az ember. A hőszabályzókat a kincsesládánál is jobban őrzik. Ilyen körülmények között ember legyen a talpán, akinek nem azon jár az esze egyfolytában, hogy hol melegedhetne egy kicsit. Nesze neked, hatékonyság! Finis munkakedv.


Olvasom, hogy december 21-én bezárnak a kormányablakok és csak kijelölt ügyeletes hivatalokban lehet ügyet intézni, gondolom, ezt is az energiatakarékosság jegyében. Szerencsétlen külföldön dolgozó honfitársaink, nehogy már simán el tudják intézni az ügyes-bajos dolgaikat, amikor hazajönnek pár nappal az ünnep előtt. Nem is értik, amikor próbáljuk elmagyarázni nekik az itthoni helyzetet, hogy mi ez az energiapánik, számlafrász.

A lányom most kapta meg a villanyszámláját Svájcban, 10 frank, ami kicsivel több, mint 4000 forint. A hanyatló Nyugaton. Mi meg itt egy olyan országban, amelyiknek a külügyminisztere egyfolytában lót-fut, hogy beszerezze a szükséges energiaforrásokat, tízezer forintot fizetünk havonta az áramért. Igaz, hogy ketten vagyunk és  ha elosztjuk kettővel, akkor már egálba is kerültünk a svájci áramszámlával. Csak egy a bökkenő, hogy a nyugdíjunk nem svájci.

Persze, azért a svájciak is takarékoskodnak, de ötletesen. Például a karácsonyi díszkivilágítást szobabiciklire szerelik. Aki fényt akar, az tekerjen! Ez legalább vicces. Elképzelem, hogy nálunk is szobabiciklire szerelik, nem a díszkivilágítást, hanem egyből a számítógépeket meg a vízforralókat. Ha már lúd, legyen kövér! Na de nem ötletelek tovább, mert még ihletet kap valaki. Egyszerűbb meleg vizes palackkal a hónunk alatt közlekedni, ha fázunk, mert hideg van.


[fbcomments]