Közérzet · 2020.12.10.

KÖZÉRDEKŰ – Milyen lesz a zajvédelem a déli elkerülőnél?

Mesteházy Attila országgyűlési képviselő (MSZP) arra a zajmérési jegyzőkönyvre volt kíváncsi, amely a 8. számú főútvonal Veszprém déli elkerülő szakaszának korszerűsítése kapcsán készült, és közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez.

„…A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a STRABAG Építő Kft. kivitelezésében valósul meg a 8. számú főút Veszprém déli elkerülő szakaszának korszerűsítése, amelynek része a Budapest úttól a balatonalmádi, továbbá a balatonfüredi szakaszok és csomópontok átépítése is.


Különös tekintettel arra, hogy ezen a szakaszokon a főút nyomvonala közel van a lakott területekhez, kérem elnök vezérigazgató úr szíves tájékoztatását arról, hogy

hol és milyen zajvédelem kiépítése szerepel a korszerűsítési tervekben, továbbá

kérem, hogy szíveskedjenek azokat a zajmérési jegyzőkönyveket a rendelkezésemre bocsájtani, amelyek alapján meghatározták a zajvédelem kiépítését…”

Nem lehetett egyszerű kérdés, ugyanis – meglepő módon – a képviselőnek igazolnia kellett magát, annak ellenére, hogy elektronikus levelét hivatalos felületről küldte. Ezt követően az „adatigénylés teljesítésre nyitva álló 15 napos határidő 15 nappal meghosszabbításra került”.

Ám igen kemény dió lehet az említett közérdek, ugyanis a teljesítés határidejét a beérkezéstől számított 45 nappal meghosszabbították, majd újabb 45 napos határidőt szabtak maguknak.

Akár találgathatjuk is, vajon miért szükséges 90 nap ahhoz, hogy a város lakói megismerhessék a várható zajártalomról szóló, archivált jegyzőkönyv tartalmát?

[stextbox id=”grey”]„Tájékoztatom, hogy a 2020. november 25. napján kihirdetett, a veszélyhelyzet idején az egyes adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről szóló 521/2020. (XI. 25.) számú Korm. rendelet 4. § és 1. § (3)-(4) bekezdésében foglaltak alapján a közérdekű adatigénylés teljesítésének határideje az igény beérkezésétől számított 45 nap, amely további 45 nappal meghosszabbítható, viszont 45 napon belül igyekszünk teljesíteni az igényét.”[/stextbox]

Korábban itt írtunk a témáról.


[fbcomments]