Közérzet · 2022.12.31.

KOSZOVÓ – Az Egyesült Államok közbeszólt

Lecsillapodott a helyzet, amely pár nappal ezelőtt még háború kitörésével fenyegetett a 2008-ban függetlenné vált Koszovó és Szerbia között. Visszavonták a szerb hadsereg legmagasabb fokú készültségét, és a két ország közötti határátkelőhelyet is újranyitották. Mindebben fontos szerepe van Egyesült Államok közbeavatkozásának.

Bontják a barikádokat, hazaengedték a letartóztatott szerb rendőrt. Az ő ügye volt az a szikra, amely csaknem újra lángra lobbantotta a térséget. Balkán-szakértők szerint Koszovó ügyében ismét Amerika közbeavatkozása segített. Jelena Bulajić, a Nova című szerb lap főszerkesztő-helyettese kijelentette, mindig felgyorsulnak a tárgyalások a Balkánon, ha Washington bekapcsolódik. Az, hogy Joseph Biden amerikai elnök tavaly Christopher Hill tapasztalt diplomatát nevezte ki az USA új szerbiai nagykövetévé arra utal, hogy Washingtonnak ismét fontos Szerbia és a Balkán. 2019-ben Donald Trump adminisztrációja feladta Koszovó és a térség kérdésének megoldását.

Christopher Hill jól ismeri a Balkánt. Belgrád mellett korábban Szkopjéban és Tiranában is szolgált. A délszláv háború alatt két évig az USA különmegbízottjaként dolgozott Koszovó területén, és Richard Holbrooke boszniai tárgyalócsapatának is a tagja volt. Dél-Koreában, Irakban és Lengyelországban is szolgált az Egyesült Államok nagyköveteként.


Egyébként Szerbiában különféleképpen reagálnak a békekötés hírére. Míg Aleksandar Vučić szerb elnök és a kormányközeli média győzelemként könyveli el, a koszovói szerbek egy része csalódott – írja az N1 szerbiai hírportál.

A szerb kormányközeli média állítása szerint most először kaptak garanciát arra, hogy a koszovói biztonsági erők nem avatkozhatnak be a szerbek lakta északi részen a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő (KFOR) hivatalos jóváhagyása nélkül. A szerb lakosság azért csalódott, mert ez a korlátozás nem vonatkozik a koszovói rendőrségre.

Eltávolítják a koszovói szerb határon felállított barikádokat. Sikerült megegyezni Fotó: Euronws.rs


[fbcomments]