Egyéb · 2021.09.23.

Koszorúzás Kasza László sírjánál

Kasza László születésének 100. évfordulóján koszorúzással emlékeztek ma a veszprémi állatkert egykori igazgatójának sírjánál a Vámosi úti temetőben. 

Az állatkert létrejöttét, fejlődését idéző visszaemlékezésben méltatták Kasza László, a vadaspark második igazgatójának érdemeit. Tőle eredt az 1958. augusztus elsején megnyílt állatkert megalapításának gondolata, részt vett a megvalósítás minden fázisában, majd 1963-tól húsz esztendőn át igazgatóként munkálkodott azon, hogy a létesítmény nemzetközi hírnevét megteremtse. 1983-ban Veszprém városának díszpolgára lett.

A megemlékezésen jelen volt a lánya, Kasza Katalin és eljött néhány régi barát, tisztelő is. Koszorút helyezett el Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Török László és Sigmond István, a vadaspark jelenlegi és előző igazgatója, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör képviseletében Heiter László elnök és Németh Józsefné, valamint Szűcs Attila, a Vetési Gimnázium igazgatója. 


Kasza László, Koszorúzás Kasza László sírjánál
Kasza Katalin Porga Gyula, Ovádi Péter, Heiter Sándor és Török László társaságában

A hivatalos tiszteletadást követően Molnár Erzsébet, a polgármesteri hivatal ma már nyugdíjas munkatársa lépett a mikrofonhoz, hogy személyes hangvételű, spontán emlékezéssel idézze meg Kasza László, sokak Laci bácsijának alakját. Mesélt arról, hogy nem csupán az állatokkal való barátkozás lehetőségét teremtette meg, de a környezetvédelem is szívügye volt, így a vadasparkba látogató gyerekek az életre szóló élmények mellett a természet iránti felelős magatartást is megismerhették. Úgy fogalmazott: különleges adósságunk van feléje és a születése évfordulóján sokkal többeknek kellene előtte fejet hajtani.


A képen Porga Gyula, Ovádi Péter, Sigmond István és Török László. Fotók: a szerző


[fbcomments]