Szórakozás / Kultúra / Életmód · 2018.10.16.

KÓSTOLÓ – A currys csirkétől a pelmenyiig

A Taste the World, azaz ízleld, kóstold meg a világot elnevezésű rendezvény keretében az egyetem nemzetközi diákjai bemutatják hazájukat népük konyháján, ízein keresztül. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. közös programja október 17-én, szerdán lesz a Hotel Magisterben (József Attila u. 34/2), és az egyetemi hallgatókat várják rá.

A csapatok rövid prezentációt is tartanak kultúrájukról. A program során az orosz, kazah, kambodzsai, mongol, afrikai, bangladesi, koreai, indiai és magyar konyhai ízeit kóstolhatják meg a résztvevők az igazi kambodzsai currys csirkétől a pelmenyiig., azaz az orosz, hússal töltött tésztáig.


A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara minden ősszel megrendezi a Nemzetközi Hét programsorozatot, melynek ez az esemény is része. Célja, hogy megteremtsék hallgatóik számára azt a különleges közeget, mely a nemzetközivé válás érzését hordozza és bátorítsák őket arra, hogy részévé váljanak a világnak, lépjenek ki a már ismert rutinból. A Nemzetközi Héten az órákat idegen nyelven tartják, külföldi előadókat és olyan vállalati partnereket hívnak meg, akik a multinacionális cégek interkulturális atmoszféráját mutatják be. Bátorítják hallgatóikat, hogy használják ki diákéveiket utazásra, ismerjenek meg más felsőoktatási intézményeket, vállaljanak munkát az egyetem kötelékében, mert ezzel önbizalmukat erősítik. A Nemzetközi Hét legnépszerűbb programjainak egyike már szinte hagyomány a karon. A Taste the World esemény különlegessége, hogy nem minősített séfek főznek különleges ételeket, hanem a hallgatók mutatják meg egymásnak saját országuk ízeit. Minden diák csomagjában ott lapulnak a kedvenc fűszereik, melyekkel a távolban is igyekeznek elővarázsolni az otthon megszokott ízeket, vagy szűkebb közösségük hagyományos főzési szokásait. Amikor egy-egy különleges étel az asztalra kerül, az olyan, mintha a családi fotóalbumban lapozgatnánk.

A Taste the World program támogatója a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa pályázójaként kiemelten fontosnak tartja a városban zajló nemzetközi diákélet bemutatását, illetve találkozási pontként a különböző nemzetek kultúrájának jobb megismerését, közelibbé hozását egymás számára.


[fbcomments]