Közérzet / Egyéb · 2021.03.24.

Körülnéztek a fontos emberek

Az egykori gyermekkórház felújítása és hasznosítása része az EKF2023-nak

Helyi fejeseink a napokban körülnéztek a volt gyermekkórház gyalázatosan lepusztult épületében. Az eseményről Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösségi oldalán néhány fotóval számolt be. Az egymondatos bejegyzése arra utal, hogy rövidesen okosabbak leszünk.

Navracsics Tibor kormánybiztos úrral és Porga Gyula polgármester úrral az egykor szebb napokat látott Heim Pál Gyermekkórháznál jártunk. Hogy miért? Videó hamarosan!”

Az egykori gyermekkórház felújítása és hasznosítása része Európa Kulturális Fővárosa 2023 programjának. Tánc- és mozgásművészeti központ létesül benne, amiről „a szervezők idejekorán beszámolnak”. Az EKF-fel kapcsolatos információk szegényesek, a hivatalos közlemények nem feltétlenül jutnak el az emberekhez. Az átlagpolgár általában találgat, nincs érzékelhető kapcsolat a szervezők és a veszprémiek között.

körülnéztek, Körülnéztek a fontos emberek
Kép forrása: internet

Most viszont úgy tűnik, az illetékes politikusok körülnéztek, ami arra utal, hogy a gyermekkórház ügyében a kommunikáció terén előrelépésre lehet számítani.

Októberben lesz 117 éve, hogy megnyitotta kapuit a Veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely, a későbbi Heim Pál Megyei Gyermekkórház. Átvészelt két világháborút, nem törte meg ötvenhat vihara és a szocializmus évei sem, de jogosan tartottunk attól, hogy a XXI. századba belepusztul. Hajléktalanok vették birtokukba, drogosok tanyáztak benn, akik teljesen lekopaszították. Minden mozdítható darabnak lába kelt, és minden négyzetcentiméter falat falfirkákkal díszítettek. Ezen a linken tucatnyi fotó látható az épület belsejéről és környezetéről.

Vagy 15 esztendeje annak, hogy a gyermekkórház épületét megkapta az egyetem, de a hasznosítása elmaradt, így állami tulajdonba került. Az önkormányzat 2015-bem megpróbálta visszaigényelni, mert komplex gyermekgyógyászati ellátást nyújtó intézményt szeretett volna létrehozni. Együttműködési megállapodást is aláírtak a Heim Pál Alapítvánnyal egy gyermekegészségügyi, mentálhigiénés és életmód-központ (úgynevezett Mesekórház) létrehozásáról, amihez a város az épület használati jogát kívánta adni. A kormány válasza akkor elutasító volt.

Sokan már a lebontását vizionálták. Lapunk többször foglalkozott a témával.

Az új létesítmény üzemeltetése csak akkor lehetséges, ha az építésügyi szabályoknak megfelelő számú parkolóhely is épül. Az egyetem területén épülő mélygarázs tervei elkészültek. A mélygarázs fölött sport- és rekreációs létesítmények építését tervezik.


[fbcomments]