Közérzet · 2021.04.14.

Korszerű erdőtűzoltó járműveket és szakfelszereléseket kapnak az önkéntes szervezetek

Negyvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület felszerelése, köztük két Veszprém megyei szervezeté is korszerűsödik a közeljövőben.

Újabb fejezetéhez érkezett az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok projekt. Áprilisban tizenhat Volkswagen Amarok gépjármű, négyszáznyolcvan erdőtűzoltó egyéni védőfelszerelés, kétszáz speciális eszköz, háromszázhatvan speciális hátizsák, hetvenkét láncfűrész, nyolcvan puttonyfecskendő, nyolc hőkamera és számos egyéb szakfelszerelés kerül az önkéntesekhez. Összesen nyolc megyében erősödik ezzel jelentősen a mentő tűzvédelem. A járművek és eszközök oda kerülnek, ahol különösen gyakoriak és pusztítóak a szabadtéri tüzek.

A projekt révén az érintett megyékben – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém – hatvanfős erdőtűzoltó csoportok alakulnak.


Ezzel megvalósul a projektben vállalt úgynevezett „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul, amely lehetővé teszi, hogy modern, a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel vegyék fel a harcot a tűzoltók a vegetációtüzekkel szemben. A modul csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.

Megyénkben a Veszprém Megyei Kutató-mentő Szolgálat és a Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület kap erdőtűzoltó járműveket, és az azokhoz tartozó teljes málhafelszerelést.

A járművek átadását követően érkeznek meg a megyékhez azok a teljes védőruhakészletek, amelyek a hatvanfős csoportok méretigénye szerint tartalmaznak sisakot, kabátot, nadrágot, kesztyűt és bakancsot is.


[fbcomments]