Kultúra · 2021.04.06.

Korpa Tamás kapta a Sziveri-díjat

A Sziveri János Társaság idén 30. alkalommal ítélte oda a fiatalon elhunyt vajdasági költő emlékére alapított irodalmi díjat. A 2021. évi díjazott Korpa Tamás költő, szerkesztő.

Korpa Tamás (1987, Szendrő) költő a tervek szerint idén ősszel Veszprémben veszi át a díjat a Sziveri-emléknapokon a tavaly kitüntetett Kovács Lea zágrábi műfordítóval együtt.

Tavaly jelent meg legutóbbi verseskötete A lombhullásról egy júliusi tölggyel címmel a Kalligram Kiadónál.


Költészetét Oláh Szabolcs a következőképpen jellemezte: „Lírikusként Korpa Tamás szenvedélyes feljegyzője az összehangzásoknak, melyek szándéktalanul jelentkeznek játék közben, mikor a költő magára hagyja a nyelvet, hogy helyette érezzen, gondolkozzék.”

A hír kapcsán, hogy pár év kihagyás után idén ősszel ismét Veszprém ad otthont a Sziveri-díjátadó ünnepségnek, eszembe jutottak a Sziveri születésnapja körüli egykori felhőtlen márciusi felolvasások, irodalmi séták a várban, beszélgetések, kiállítások, amelyeken részt vettek a magyar művészeti élet jelentős alakjai a veszprémi Sziveri Intézet szervezésében. Aztán hirtelen megszakadt ez az egész, hogy idén az emléknapok erejéig ismét visszatérjen. Jó lenne elhinni, hogy lesz folytatás.


[fbcomments]