Közérzet · 2020.01.28.

KORONAVÍRUS – Vészjósló csend honol

Hivatalos berkekben koronavírus-ügyben teljes csend honol. Nehogy pánikba essünk! Ám minél tovább hallgatnak az illetékesek, annál kövérebb lesz a gyanakvás árnyéka. Annál is inkább, mert már hozzászoktunk ahhoz, hogy a hatóság mindaddig titkolózik, míg legfelsőbb utasítást nem kap arról, hogy mi az éppen aktuális kommunikáció.

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására – jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden.


Úgy értelmezhető tehát, hogy a mi kórházunk is. Megnyugtató lenne, ha helyben is információt kaphatna a lakosság arról, hogy igen, a népegészségügyben minden intézkedés a protokoll szerint zajlik, az egyetem vezetősége pedig megnyugtathatna mindenkit, hogy nem fedi a valóságot a hír, miszerint érkezett egy tanulójuk, aki Vuhan lezárása előtt utazott el a városból. Vagy pedig igaz a hír, és az intézkedési terveknek megfelelően jártak el.

Vannak a városnak ázsiai származású lakosai, egyetemistái. Nem szívesen lennék a bőrükben, amikor embertársaik gyanakodva figyelik őket. A minap valaki egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy „látott egy kínait” befelé menet a kórházba, és azonnal rohant a mosdóba kezet mosni.

Nincs okunk pánikra, ezt diktálja a józan ész. Viszont jó lenne, ha a hatóság nyomást gyakorolna a vízfejre annak érdekében, hogy nyilvánosságra hozhasson valamiféle megnyugtató intézkedési tervet, ily módon megelőzvén a fölösleges találgatásokat.

[stextbox id=”grey”]A hvg.hu beszámolt arról, hogy a tárcavezető tudomása szerint a betegség Európában még csak elszórtan jelent meg, a jelenlegi információk szerint Franciaországban három, Németországban pedig egy igazolt esetet találtak. A 33 éves német férfi úgy kapta el a betegséget, hogy nem is járt Kínában. Ausztriában és Romániában egy-egy nem igazolt beteget jelentettek, Magyarországon pedig két esetben vetődött fel a gyanú, de mindkettőnél kizárták a koronavírus fertőzést.[/stextbox]


[fbcomments]