Közérzet · 2020.02.28.

KORONAVÍRUS – Táppénz nem jár, de szíveskedjen otthon maradni!

Kaptam nemrég hideget-meleget a koronavírus terjedésével és a hét elején megtartott, első hivatalos sajtótájékoztató hiányosságaival kapcsolatos írásom miatt. Okoskodó, hiteltelen, pánikkeltő, az újságírás alja – ezek voltak a legelmarasztalóbb vélemények, míg mások megköszönték. Ahogy a kedvenc unokahúgom mondaná: ilyen ez a popszakma.

Azóta eltelt négy nap, és a csapból is a külügy, a belügy, a tisztifőorvos és a járványügy szakértőinek tájékoztatói ömlenek. Mindeközben a közösségi oldalakon megjelent egy csomó álhír, álvideó, álfotó és rettenetes mennyiségű butaság, jó vastagon nyakon öntve politikával. Végül eljutottunk oda, hogy ma reggel, a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is kimondta: a kormány arra készül, hogy a koronavírus Magyarországon is megjelenik, de a felkészülés, a szervezettség jó, a hatósági rendszer működik, a vírus azonosításához szükséges eszközök és szakemberek rendelkezésre állnak.


Ma egy ismerős arról kérdezett, mi lesz most a rokonaival, akik még az olasz „helyzet” előtt utaztak ki és most érkeznek haza. A munkáltatójuk arra kérte őket, maradjanak két hétig otthon, önkéntes izolációban. Jó, de hogyan? A háziorvos nem fogja kiírni őket, hiszen nem betegek. Táppénzt nyilván nem kaphatnak… és fizetést? Vagy szánják rá az éves szabadságukat? A munkajogász szerint táppénz a karantén idejére nem jár, más szakértők szerint hatósági elkülönítés, közegészségügyi okból történt eltiltás vagy járványügyi zárlat esetén igen, de az EMMI még nem nyilatkozott. Arra pedig végképp nincs válasz, mi lesz azokkal, akiknek az otthon maradását nem hatóság rendeli el, hanem a munkáltató.

Felhívtuk az ingyenes zöld számok egyikét (a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel ide lehet fordulni: 80/277-455 vagy 80/277-456), ahol egy szimpatikus hangú úr annyit mondott, ez munkajogi ügy, ami végül is igaz. Se neki, se nekünk nincs jobb ötletünk, próbáljanak megállapodásra jutni a munkáltatójukkal és ha megoldható, otthoni munkavégzéssel áthidalni a problémát.

A mai indulással beharangozott koronavirus.gov.hu információs oldal délután még nem működött, de a www.nnk.gov.hu oldalon lehet tájékozódni. A hazatérőknek például ezt javasolják: „Abban az esetben, ha Ön – tanulócsoport tagjaként, munkavállalóként, turistaként, stb. – Észak-Olaszország érintett tartományaiban (Lombardia, Veneto Emilia-Romagna, Piedmont) tartózkodik/tartózkodott, akkor hazajövetelét követően a fent említett terület elhagyásától számított 14 napig kísérje fokozott figyelemmel egészségi állapotát. Amennyiben ez idő alatt belázasodna, légúti tünete jelentkezne (köhögés, légszomj), lépjen kapcsolatba, hívja fel a háziorvosát és a kapott instrukciókat tartsa be. A háziorvos, illetve a területileg illetékes járási/kerületi népegészségügyi osztály dönt a további teendőkről, az aktuális eljárásrend szerint. Tünetmentes személy laboratóriumi vizsgálatának elvégzése szükségtelen, szakmailag nem indokolt.”


[fbcomments]