Covid · 2021.10.21.

Koronavírus járvány – Megyénkben kétszáznál többen egy hét alatt

A számok azt mutatják, a szakértők azt sulykolják, hogy felfutóban a koronavírus járvány negyedik hulláma. Ehhez képest a koronavirus.gov hivatalos kormányoldalon erről egy hang sem esik. A vezető hír arról szól, hogy Gulyás Gergely a kormányinfón megerősítette: a gyülekezési jog korlátozások nélkül gyakorolható október 23-án. 

Rögtön utána arról olvashatunk, hogy álhíreket terjeszt a baloldali sajtó az ápolók béremeléséről – no comment. Az oldal többi alrovatában ugyancsak hiába keresünk napi aktualitásokat, adatokat, így kénytelenek vagyunk más forrásokat figyelni. Ezek egyike a kormány koronavírussal kapcsolatos közösségi tájékoztató oldala, ahol megjelennek azért a koronavírus járvány napi adatai. Eszerint mára 2361 új fertőzöttet szűrtek ki és elhunyt 20, többségében idős, krónikus beteg. 1105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen. Nagyjából ennyi, amit közölnek velünk.

A pandemia.hu közösségi felületén megtudhatjuk azt is, hogy 19494 tesztet végeztek, ebből számolva a pozitívak aránya 12,11 százalék. Egy hete csütörtökön 1141 esetet jelentettek, a növekedés plusz 107 százalék. Az elmúlt hét nap friss fertőzöttei közül 227-en voltak Veszprém megyeiek, a napi új fertőzöttek között 62-en vannak. Az atlatszo.hu koronamonitor oldalán frissülő adatok, grafikonok segítik a tájékozódást. Az átlagembernek valójában nincs is szüksége ennyi információra, de valami hasonlót joggal várunk el az operatív törzstől is a koronavírus járvány negyedik hullámának küszöbén.A kormányinfón ma az is elhangzott, hogy a védekezésben az oltás a legfontosabb. Kötelező maszkviselést továbbra sem írnak elő, mindenki döntse el maga, hogy hordja-e. Mindeközben a fokozódó járványveszélyre hivatkozva a Semmelweis Egyetem több klinikáját lezárta a látogatók elől, de az október 23-i békemenetre több száz résztvevőt várnak a magyarlakta erdélyi településekről. Romániában a helyzet tragikus, az átoltottság rendkívül alacsony, a kórházak már képtelenek elhelyezni a súlyos állapotú covidos betegeket, több százan halnak bele naponta a fertőzésbe. A hírek mára a kormány ingerszintjét is elérték. Gulyás Gergely legalábbis azt mondta, nem javasolja, hogy Erdélyből csoportosan jöjjenek át Magyarországra, illetve a fővárosi rendezvényre az erdélyi magyarok. Kérdés, megértik-e az üzenetet, és a személyes felelősségérzet képes lesz-e felülkerekedni a politikai szimpátiájukon.  

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!