Covid / Életmód · 2022.07.08.

KORONA – Amiről nem beszélünk, az nincs is!

Háború, bányamélységig zuhanó forint, brüsszelezés. Na jó, Németországban naponta átlagban 85 ezer fertőzöttet regisztrálnak, Franciaországban 60 ezret, Olaszországban 55 ezret – így állnak össze a napi korona-hírek. És hogy állunk itthon a koronával? Nem beszélünk róla.

Nincs az a szakember, aki gondolni merte, hogy a meleg, száraz időjárásban is terjed a korona újabb változata, vagyis hogy az időjárás védő szerepére sem számíthatunk. Pedig rohanvást közelít az újabb vírus. A közrádió naponta ötször elmondja, mi a helyzet a szomszédainknál, de arról néma csönd, hogy nálunk is nő a regisztrált esetek száma. Korona? Arról már szó sincs, az omikron olvasható olykor egy-egy hazai netes felületen, illetve annak változatai, a BA.4. és a BA.5.

Mire honfitársaink megnyugszanak: nekik ilyen nincs.

A torkuk a légkondi miatt kapar, köhögni a pollenek miatt muszáj, a fáradtság az egész cirkusz miatt telepszik rájuk, ami itt körülveszi őket. Így aztán orvoshoz sem mennek, de miért is tennék, a háziorvosok többsége széttárja kezeit, ők sem kapnak semmilyen hivatalos tájékoztatást. Amiről pedig nem beszélünk, az nincs is.

Valami azért mégis van…

…mert miközben összesen 4663 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, a kórházban ápolt covidos betegek száma 233-ról egy hét alatt 488 főre, vagyis több mint duplájára emelkedett, számolt be a portfolio.hu. Ez egyelőre nem tragikusan magas szám, a Magyarországhoz hasonló népességű Ausztria napi 7 ezer, Görögország 12 ezer, Portugália 11 ezer napi esetet jelentett. A nyugtalanító bizonytalanságot a felkészületlenség jelenti: május eleje óta már csak szerdánként közlik a járványügyi adatokat, megszüntették a mintavételek számának közzétételét, tehát nem tudható, hány tesztből összesítették a közölt eseteket.

Tesztelés hol, hogyan, mennyiért?

Április közepe óta a mentősök nem tesztelnek, a magánlaborokban 19.500 forintot kérnek a tesztelésért. Ezt többnyire azok fizetik ki, akik olyan országokba készülnek, ahol 24 órásnál nem régebbi igazolást kérnek. Akikben fölmerül a fertőzés gyanúja, azok a legolcsóbb, 700 forintos gyorsteszt megvásárlásával eloszlatják kételyeiket. A háziorvosok szerint nem sokra mennek vele, mégis több a semminél. Ha pozitív értéket mutat, jön a kérdés: akkor most milyen szabályok érvényesek, egyáltalán, vannak-e előírások? A karantén hány napos, szükséges-e a hozzátartozók tesztelése. Gyorsan kiszámítják, egy négytagú család nyaralásra szánt pénzének negyedét elvinné a hivatalos bemérés, és már ejtették is a vizsgálatot. Szórják tovább a gyorsabban fertőző variánsokat.

Megoldás nem látszik: a háziorvosok tanácstalanok, különben is szabadságra mennek; a kormány a háborúval és az inflációval viaskodik, nem akarja tovább bezárni polgárait, kellenek a bevételek. Az egészségügyet felügyelő belügyminiszter az önkormányzatok csődbejelentéseivel van elfoglalva.

A hatodik hullámon majd ismét meglepődik mindenki, jön a szokásos kapkodás…

Fotó: porfolio.hu


[fbcomments]