Közérzet · 2019.06.05.

KÖRNYEZETVÉDELMI VILÁGNAP – Véget kell vetnünk az esztelen műanyagszemét-termelésnek!

Az ENSZ 1974-ben tűzte ki ezt a napot a környezetvédelem világnapjának. Ebben az időszakban erősödtek fel a modern kori környezetvédelmi mozgalmak, és az 1970-es évek elején jött létre a Greenpeace is.

Ekkor készült el az alábbi legendás fotó is, amely alapvetően megváltoztatta gondolkodásunkat otthonunkról, a Földről. Többé már nem egy végeláthatatlan, lapos, mindent elbíró területként látjuk, hanem egyetlen, törékeny golyóbisként.


unnamed

Itt zajlott és zajlik minden: kontinensek és óceánok jöttek létre és szűntek meg. Itt íródik az emberiség teljes történelme: itt történt minden tudományos áttörés, itt született az összes festmény és dal. Itt építjük házainkat, itt dolgozunk, itt neveljük fel a gyermekeinket. Itt vagyunk szomorúak és boldogok, itt vagyunk csalódottak és lelkesek, itt van a szerelmünk, a barátaink, a családunk. Itt küzdünk, itt vallunk néha kudarcot, és itt érünk el sikereket.

És itt termeljük egyre növekvő mértékben a műanyagot: egy jól formálható, könnyű, tartós alapanyagot. Azonban az egyszer használatos műanyagokból is egyre többet és többet termelünk, majd alig pár perc használat után eldobjuk őket.

Csakhogy az eldobott műanyagok nem szűnnek meg létezni: évszázadokig itt maradnak velünk, ezen a bolygón. Az őrült termelésre az újrahasznosítás sem tud megoldást nyújtani: a valaha eddig legyártott összes műanyagnak mindössze a kilenc százalékát hasznosították újra.

A megoldás világos: véget kell vetnünk az esztelen műanyagszemét-termelésnek!

Az elmúlt évben világszerte számtalan ország tett szigorú lépéseket az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorítására. Nemrég az EU is tilalmat jelentett be az efféle termékek egész sorára. Mindeközben pedig a hétköznapi emberek is egyre inkább csökkentik az általuk felhasznált műanyag mennyiségét a mindennapjaikban.

Amiatt sürgetjük a vállalatokat, a kormányokat és a társadalmat, hogy vállaljanak felelősséget a műanyagszennyezés felszámolásában. Itthon és világszerte szakmai javaslatcsomagokkal segítjük a döntéshozók munkáját az eldobható műanyagok kivezetésében, valamint fontos és hasznos tudnivalók terjesztésével ösztönzünk mindenkit a műanyagszennyezés mérséklésére. Időnként pedig mi is kesztyűt húzunk, és besegítünk egy-egy szemét borította terület megtisztításában.

Forrás: Greenpeace Magyarország


[fbcomments]