Közérzet / Életmód · 2018.10.19.

KORMÁNYHIVATAL – Folyik az influenza-oltóanyagok kiszállítása a háziorvosokhoz

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően október 1-jétől országszerte, így Veszprém megyében is megkezdődött az influenza-figyelő szolgálatok működése. A térítésmentes oltóanyagok már megérkeztek a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz, kiszállításuk megkezdődött a háziorvosi praxisokhoz – olvasható a kormányhivatal közleményében.

Veszprém megyében a tavalyi szezonhoz hasonlóan a 2018 őszétől 2019 tavaszáig tartó időszakban 48 felnőtt, vegyes és házi gyermekorvos vesz részt az infuenza-figyelő szolgálatban, közülük 2 gyermekorvos és 2 felnőtt háziorvos az influenzavírusok jelenlétének monitorozásában is szerepet vállal. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése, illetve, hogy tovább növekedjen az influenza elleni átoltottság, különös tekintettel az idős korosztályokra.


E cél elérése érdekében a kormány ebben az évben is 1, 3 millió adag térítésmentes oltóanyagot biztosít azok számára, akik életkoruk, vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezeket a csoportokat közvetlen környezetükben történő munkavégzés, családi kapcsolat miatt influenzavírus esetleges átadásával veszélyeztethetik. Veszprém megyében 46 ezer adag térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre a felnőtt lakosság részére, és 200 adag gyermekoltóanyag a 3 éven aluli gyermekek részére. A megyében az oltóanyag kiszállítása október 17-én kezdődött, és folyamatosan történik a háziorvosi praxisokhoz.

A védőoltást érdemes még a járványok elterjedése előtt beadatni, mivel a teljes védettség kialakulása 14 napig tart. A védekezés leghatékonyabb módja az évente ismételt influenza elleni oltás.

A legfontosabb teendők a fertőzés terjedésének megállítása érdekében:

  • Járványos időszakban kerülni kell a zárt, zsúfolt helyeket.
  • Ha valaki megbetegszik, pár napig maradjon otthon, fontos az ágynyugalom.
  • Védje környezetét azzal, hogy zsebkendőbe köhög, tüsszent vagy maszkot hord!
  • Javasolt a gyakori kézmosás, a helyiségek gyakori szellőztetése, a réteges öltözködés és a vitamindús étkezés.

Veszprém Megyei Kormányhivatal


[fbcomments]