Közérzet · 2021.05.13.

Miniszteri biztost kapott a Balaton

Nem volt látványos hivatalos beiktatás, bemutatás. Féléves késéssel ugyan, de került miniszteri biztos a Balaton mellé Szári Zsolt Balázs személyében. Az új biztosnak államtitkári illetmény és súlyos feladatok járnak, de titkárságot nem kap maga mellé.

Lelkesen számolt be a Balaton „hivatalos” netes portálja tavaly novemberben arról, hogy a tó nemcsak önálló miniszteri biztost kap decembertől, de „jelentős összeg áll rendelkezésre 2021-től a mederkotrásra, valamint a Balaton-kutatásra, ami a tavaly óta tapasztalt algásodás miatt is nagyon fontos”.

Nos, az előbbi megtörtént. A Magyar Közlönyből tudható, hogy az új miniszteri biztos közreműködik a tó növény- és állatvilágának, valamint a víz minőségének megóvásához kapcsolódó, az agrárminiszter feladatkörébe tartozó szakmai feladatok összehangolásában. Fáradozik a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtő területein lévő szennyező források azonosításában. Javaslatot tesz a tó medrének rekultivációjával kapcsolatos állami feladatokra. Népszerűsíti a balatoni halak gasztronómiai használatát. Rendszeresen tájékoztatja az agrárminisztert, havonta írásbeli beszámolót készít.


Mindezek mellett együtt kell működnie a Balaton Fejlesztési Tanáccsal, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel, a Balatoni Hajózási Zrt.-vel, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetével, a Fejér, a Somogy, a Veszprém és a Zala Megyei Kormányhivatalokkal, az Országos Vízügyi Főigazgatósággal, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, a Magyar Országos Horgász Szövetséggel, a Balatoni Szövetségen keresztül az érintett civil szervezetekkel.

Ám miután emberünk maradt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is, a zrt.-vel való együttműködés veszi majd el a legkevesebb idejét. Pedig vezérigazgatóként vezényli 10 ezer köbméter kő Balatonba temetését, amiről többször olvashattunk a balatontipp.hu oldalán.

A munkák félmilliárdba kerülnek, a felét uniós pályázaton nyerték el a Magyar Horgász Szövetséggel közösen. A tihanyi zátonyépítést, melynek célja úgynevezett halnevelő, a halak számára kialakított mesterséges ívóhely létesítése, semmilyen hatástanulmány nem előzte meg. A térség nem kormánypárti országgyűlési képviselői és a civil szervezetek eddig nem kaptak érdemi válaszokat a tó átalakításának ennyire drasztikus lépéseiről. Attól tartanak, hogy az új miniszeri biztos személye nem lesz garancia a tó ökológiai állapotának megóvására, a halgazdálkodás szempontjai felülírják azt.

Ahhoz képest, hogy a szezon kezdete előtt, május elsején ilyen irdatlan mennyiségű munka szakadt Szári Zsolt Balázs miniszteri biztos nyakába, felettese nem kényezteti el, még csak titkárságot sem kap. Egyedül írja elektronikus leveleit mind a 14 szervezetnek, amelyekkel dolgozni fog, maga gépeli a tárgyalásokról az emlékeztetőket, jegyzőkönyveket, és kapkodja a telefonjait a csengetésekre. A spórolás példamutató is lehet, de ebben az esetben inkább mulatságos. Érdemi munkát nehezen várhat bárki is egy szem miniszteri biztostól.

Fotó: Veszprém Kukac archív


[fbcomments]