Kék / Közérzet / Életmód · 2015.10.15.

Korlátlan beszélgetés

Már a jegyváltáskor feltűnt, hogy az egyik utas milyen fesztelenül telefonál. Az ember bárhonnan képes telefonálni. Miért lenne kivétel a távolsági busz? Az kellemetlenebbül érintett, hogy az első üléseken odavetett tárgyak illetéktelenkedtek: egy mappa, egy aktatáska. Láthatóan a sofőrhöz tartoztak, azt üzenték: ne üljünk ide! S noha szívesen utaztunk volna elöl, nem volt bátorságom leszedetni a cuccokat.

Bevackolódtunk a legközelebbi helyre. Éppen egy vonalba kerültünk a lankadatlanul telefonáló fiatalemberrel. Figyelmeztetni akartam, hogy fogja halkabbra, de fel sem nézett a laptopjából. Maximum az üléstámla lehajtható tálcáját pattintgatta szórakozottan, végképp megfosztva ezzel – este 10 után – a szunyókálás maradék reményétől is bennünket.

Miről folyt a beszélgetés? Szinte lényegtelen. A fontos az volt, hogy ne szakadjon meg. Hogy le ne tegye a volt barátnő a telefont. Pénz, közös ismerősök, pletykák, buta és okos csajok kerültek szóba, és hát a szex, egész pontosan a fiatalember szexuális élete. Töredelmesen megvallotta, hogy amióta nem szerelmes – mármint a lányba –, azóta egyre többet szexel. Erős tempót diktál neki az élet. Legközelebb a hétvégén lesz egy abszolválandó éjszakája Miskolcon. De megnyugtatásul hozzátette, hogy senkivel sem volt olyan jó, mint a lánnyal.

Már ötven perce tartott a szóáradat, amikor a buszvezető hátramordult: „Most aztán elég legyen, hagyd abba!” Mint akit álomból ébresztenek, ocsúdott hősünk, és azonnal támadásba lendült: „Mi van? Hogy mer tegezni, hogy mer úgy beszélni velem, mintha az apám lenne?!” „Állítsd magad takarékra! Mit gondolsz, kit érdekel a hülye dumád?! ” „Jól van na, megfeledkeztem magamról, de mért nem szól tisztességesen, ha zavarom, halkabbra fogtam volna. Én utazás közben intézem az ügyeimet, ez egy generációs dolog.” „Nem, ez bunkóság!” „Maga csak vezessen, az utat bámulja, mert felborulunk, és nem szeretném, ha elvesztené az állását.”

Leszálláskor a fiatalember elnézést kért azoktól, akiket zavart, majd epésen megkérdezte: Vajon mi motiválja az ellenséges hozzáállást a szexről szóló beszédhez?

Domján Gábor


[fbcomments]