Egyéb · 2021.08.24.

Kórházi beszállítók tartják életben az egészségügyet

Kórházi beszállítók várnak a pénzükre lassan kilenc hónapja. Miközben az egészségügyi ellátás akadozik, az intézmények tartozása július végére elérte a 46 milliárd forintot. A kórházak a tavaly év végi adósságkonszolidáció óta lényegében nem fizetnek a leszállított termékekért, szolgáltatásokért.

A napi.hu idén áprilisi közlése szerint a Csolnoky Ferenc Kórház akkori adósságállománya 680 millió forint volt, ennél frissebb adatot nem ismerünk. Az mfor.hu pár nappal ezelőtti írásából ugyanakkor kiderül, hogy két megyebeli intézmény is a legkevésbé eladósodott öt között szerepel: a balatonfüredi Állami Szívkórház 2 millió, a zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet pedig 7 millió forinttal.

Az egészségügyi ellátórendszer alulfinanszírozottsága nem új keletű probléma. Az intézmények sokmilliárdos tartozásállományát tavaly év végén is adósságkonszolidációval rendezte az állami költségvetés. A mostani helyzet annyiban más, hogy a Covid-intézkedések miatt az intézmények nem teljesítmény-, hanem átlagfinanszírozás alapján kénytelenek gazdálkodni, fizetni a béreket és a fenntartás költségeit. Feltehetően ez is szerepet játszik abban, hogy az eladósodottságuk már július végére elérte a tavaly november végi szintet.

A kórházi beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László becslése szerint ha a továbbiakban is marad a jelenlegi növekedési ütem, novemberre bőven meghaladja a 60 milliárdot az adósság. A kórházi ellátáshoz mintegy 4500 vállalkozó járul hozzá, a hosszúra nyúlt nemfizetési periódus ugyan különböző mértékben, de már mindegyiküket megviseli – olvasható a napi.hu -n

Lassan úgy néz ki, hogy az állami betegellátás puszta léte a kórházi beszállítók jóindulatán, türelmén és pénzügyi stabilitásán múlik. Ám még ez sem elég ahhoz, hogy minden betegágy mellé jusson például kacsa, legyen elegendő branül és ne a hozzátartozónak kelljen kispárnát, plédet, pelenkát, gyógyszert, felfekvésre való krémet bevinni az idős szülő ellátásához. Mindezek közelmúltbeli, személyes példák Veszprémből és Budapestről.

Fotó: Veszprém kukac
A Zirci Erzsébet Kórház


[fbcomments]