Közérzet · 2016.03.10.

KÓRHÁZ – Új parkolási rend a mentőbeállónál

A megyei kórház ambulanciájához vezető úton forgalmirend-változás történt. Ezentúl a mentőbejáróként használt út egyirányú, és kizárólag a mentők és a betegszállítók hajthatnak be. Azokra, akik ezt figyelmen kívül hagyják, 30 ezer forintos pénzbüntetés vár.

A közlemény szerint minderre azért volt szükség, mert a bevezető úton sokszor alakult ki torlódás az ott huzamosabb ideig veszteglő gépjárművek miatt, és ezzel akadályozták a mentők és a betegszállítók szabad ki- és bejárását.


Arra a kérdésre viszont nincs válasz, hogy ezentúl hol állhatnak meg azok a hozzátartozók, akik sérült, beteg családtagjukért, rokonukért autóval érkeztek, és eddig használhatták ki- és beszállás idején az ambulancia előtti részt, például egy frissen operált, lábtörött beteggel. Felmerül a kérdés: nem lett volna okosabb megoldás a biztonsági szolgálatra bízni a járművek koordinálását, ha már éppen ott van a szolgálati helye az épület sarkánál? Esetleg nem kellett volna egy jobban átgondolt alternatívát kitalálni?

Mi lesz a megoldás a jövőben az ellátás után? Esetleg a sérült sétáljon néhány száz métert a Mártírok útján az őt váró autóig vagy guruljon le a Kórház utcán?

Kérdésünkre dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc kórház főigazgató főorvosa azt mondta, hogy a kérdéses útszakasz mindig is mentőbejáró volt, vagyis nem az ambulancia, hanem a sürgősségi osztály bejárata. Kénytelenek voltak a szabályokon szigorítani, mivel sokan parkolónak használták a területet. Hiába bízták a rend fenntartását a bejáratnál posztoló biztonsági őrre, ebből csak konfliktusok származtak.

Természetesen, ha valaki súlyos sérültet vagy válságos állapotú beteget visz a kórházba személygépkocsival, megállhat itt továbbra is, de csak annyi időre, míg a rászorulót a betegellátó személyzet gondjaira bízza. Ezt követően a kocsit el kell vinnie a legközelebbi parkolóhelyig és onnan gyalog visszamenni a hozzátartozójához. Ezt a biztonsági őr sem fogja kifogásolni, viszont ha hosszasan parkoló jármű állja el a mentők útját, kötelessége rendőrségi intézkedést kérni. A főigazgató azt ajánlja a méltatlankodóknak, hogy gondoljanak bele, mi lenne, ha velük, a gyerekükkel, az édesanyjukkal vagy a kedvesükkel érkezne ugyanide a szirénázó mentőautó, és nem tudna megállni a sürgősségi osztály bejáratánál. Így talán könnyebb lesz elfogadniuk a szigorú szabályokat.

nyéki–sbe


[fbcomments]