Közérzet · 2019.03.04.

KÓRHÁZ – Kérdéseink, amelyekre válaszokat várunk

Az utóbbi napokban a kormánypárt körein kívül eső sajtó képviselői több esetben is foglalkoztak a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház ügyeivel. Mi szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba, ezért alábbi kérdéseinket eljuttattuk a kórház főigazgatójához, dr. Dávid Gyulához. A főigazgató válaszait azonnal közölni fogjuk, amint megérkeznek.

Tisztelt Főigazgató Úr!


A médiában megjelent hírek alapján kérem Önt, legyen segítségünkre, hogy az olvasóinkat korrekt módon tájékoztathassuk arról, mi a helyzet a Csolnoky Ferenc Kórházban.

Igaz-e,

1. hogy a hat érsebészből három – köztük az osztályvezető főorvos – elhagyta az intézményt? Mekkora gondot okoz ez a betegellátásban? Mennyire nő meg emiatt az érsebészeti kivizsgálásokra, illetve a tervezett műtétekre való előjegyzési, várakozási idő?

2. hogy a belgyógyászaton komoly orvos- és nővérhiány van? Valóban összevonták-e a két belgyógyászati osztályt, és ez milyen mértékű ágyszámleépítéssel járt?

3. hogy a kardiológia vezető nélkül működik, valamint, hogy annyira nincs kardiológus szakorvos, hogy gasztroenterológusoknak kell kardiológiai ügyeletet ellátniuk és felügyelniük a coronaria-őrzőben fekvő betegeket?

4. hogy a sürgősségi részlegen sincs elegendő szakorvos, emiatt előfordul, hogy kénytelenek mentőtiszteket (mentőápolókat?) ügyeletbe osztani?

További kérdéseink:

5. A kórház honlapján nagyon sok orvosi munkakör van meghirdetve. Ez arra enged következtetni, hogy az intézmény valóban szakemberhiánnyal küzd. Milyen intézkedésekkel tudják így a megfelelő szintű betegellátást garantálni?

6. Úgy tudjuk, a kórházban a vízvezetékrendszer teljes karbantartása zajlik, emiatt szakaszonként és időszakosan teljes vízhiány van egy-egy részlegen. Hogyan lehet így megoldani az ivóvízellátást, a betegek mosdatását/tisztálkodását, a személyzet kézmosását, a műtéti bemosakodást, a takarítást – egyáltalán, a higiénikus betegellátást?

7. Hány beteg vár jelenleg tervezett műtétre a veszprémi kórházban? Melyik műtéttípusnál a leghosszabb (és mennyi), illetve a legrövidebb (és mennyi) a várakozási idő?

8. Szakorvoshiány az oka, hogy a járóbeteg szakrendelések többségén csak hónapokra előre tudnak vizsgálati időpontot adni? Mely orvosszakmákban a leghosszabb az előjegyzési idő?

9. Szándékoznak-e változtatni azon a gyakorlaton, hogy a szakrendelésekre csak a hét bizonyos napjain, illetve a napoknak csak bizonyos óráiban lehet telefonon időpontot kérni? Ez ugyanis azzal jár, hogy a megadott számokat szinte lehetetlen elérni a hívások magas száma miatt.

Válaszait előre is megköszönve, üdvözlettel:

S. Bonnyai Eszter


[fbcomments]