Közérzet · 2015.12.16.

KÓRHÁZ – Inkább legyen egy dr. House

Csúnyán felrúgta valaki az éjjeliedényt tegnap, lett is belőle akkora sajtóhír az Indexen, hogy nemcsak Veszprém lakossága, de az egész ország arról beszélt, mi lesz most a Csolnoky Ferenc kórház belgyógyászatával, ki fogja ellátni a betegeket, ha dr. Németh Ilona „sajátos stílusa és orvoshoz méltatlan viselkedése” miatt valóban felmond 16 orvos.

Az előzményeket annyiban foglalta össze a hírportál, hogy október elején „a belgyógyászat 16 orvosa ultimátumot adott Rácz Jenő főigazgatónak: vagy kiiktatja az osztály életéből a kórház egyik nagy hatalmú főorvosnőjét, vagy egyszerre felmond szinte a teljes osztály. Az orvosok szerint Németh Ilona főorvosnő rendszeresen megalázza, megfélemlíti a kollégákat, és ellehetetleníti a betegellátáshoz szükséges együttműködést.

Dr. Rácz Jenő főigazgató főorvos kérdésünkre megerősítette, hogy október ötödikei dátummal valóban kézhez kapott egy levelet, amelynek 16 aláírója az osztályon kialakult konfliktushelyzetre panaszkodott, amely dr. Németh Ilona magatartására vezethető vissza. Határozottan állítja, hogy a levél nem tartalmazott semmiféle ultimátumot és egyáltalán nincsen benne szó esetleges kollektív felmondásról sem, ahogy az Index cikkében szerepel. A levél utolsó mondatában az aláírók arra kérik a főigazgatót, hogy tegye meg a kialakult helyzetre hathatós megoldást jelentő, személyügyi konzekvenciákat is jelentő intézkedéseket, hogy az intézmény továbbra is el tudja végezni napi feladatát, biztosítva ezzel közgyógyellátási funkcióját. Az Index cikke szerint „Sydó Tibor, a belgyógyászat osztályvezető főorvosa egy külön levélben szögezte le Rácz Jenőnek, hogy a doktornő körüli konfliktusokkal kapcsolatban nem először fordul a kórházvezetéshez, ezért ő és munkatársai csak azt tekintik elfogadható megoldásnak, ha a menedzsment hivatalosan deklarálja, hogy a doktornő a jövőben semmilyen formában sem vehet részt a belgyógyászat működésében”.

A bejelentést követően meghallgatták az ügy szereplőit – mondta a főigazgató –, és még akkor az a megoldás született, hogy dr. Németh Ilona a továbbiakban csak a sürgősségi osztályon fog dolgozni és a belgyógyászaton nem. Ez a mai napig így van, bár kétségtelenül igaz, hogy a sürgősségin nem kerülhető el a munkakapcsolat a belgyógyászat orvosaival, a konfliktusok forrása tehát nem szűnt meg teljesen.

Hogy miért éppen tegnap robbant a „bomba”, azt senki sem érti, dr. Rácz Jenő szerint nagyon rosszkor, alig pár nappal az onkológiai centrum projektzárása előtt. Az indítékok homályosak, az időzítés pedig rejtély: miért várt valaki több mint két hónapig a történet kitálalásával? A főigazgató közölte, nem fognak kutatni az illető után, de bárki is volt, kórházi közalkalmazottként súlyos vétséget követett el és meglehetősen nagy kárt okozott.

Kérdésünkre a főigazgató elmondta, hogy dr. Németh Ilona miatt október óta a belgyógyászatról egy fiatal orvosnő ment el, az, akit állítólag megrángatott és akivel kiabált. (A történtek előzményéről az Index cikkében nem esett szó, és azt az igazgató sem kívánta megosztani a nyilvánossággal.) Volt más is, aki ebben az időszakban távozott az osztályról, de mint azt telefonon közölte a főigazgatóval, bármikor hajlandó nyilvánosan is megerősíteni, hogy nem a főorvosnő miatt. Portálunkat egy nővér kereste meg, azt állítva, hogy többen is vannak, akik szeretnék „visszakapni” a főorvos asszonyukat, egy másik olvasónk viszont pont az ellenkezőjét állította.

A főigazgató főorvos szerint, akik ismerik dr. Németh Ilonát, azok tudják, hogy kiváló szakember, 11 éve a kórházi szakszervezet – dolgozók által megválasztott (!) – elnöke, aki a saját munkáltatójával vívott harcok árán érte el, hogy több mint 600 millió forinttal megnövekedjen a dolgozói juttatásokra fordítható keret. Kétségtelen, hogy a doktornő nem a kifinomult stílusáról ismert. Az egyik beteg hozzátartozója igen sarkosan fogalmazott: inkább mentse meg a családtagja életét egy dr. House, mint meghaljon egy udvarias orvos téves diagnózisa miatt.

Tegnap nem sikerült elérnünk dr. Sydó Tibort és dr. Németh Ilonát sem, de ma újra próbálkozunk, hogy a lehető legkorrektebb képet adjuk a megyei kórházban kialakult szakmai és vélhetően személyes hátterű konfliktusról.


[fbcomments]