Életmód / Egyéb · 2018.05.28.

KÖRFORGALOM – Vonzóvá kellene tenni a közösségi közlekedést

Reggeli torlódás a város fő bevezető útjain, a kertvárosi „menekülő utak” fokozódó terhelése, városszerte gondot okozó parkolóhelyhiány minderről Zelenák Adrián, az LMP önkormányzati képviselőjelöltje és Hartmann Ferenc szocialista önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót a megyei kórház előtt épülő kettős körforgalom helyszínén.

Zelenák Adrián elmondta, hogy a problémákat nem gépjárműközpontú fejlesztésekkel és a város fő közlekedési csomópontjának további forgalomnövelésével kellene megoldani, hanem a Pápai út és a Házgyári út régóta tervezett összekötésével, valamint a közösségi közlekedés népszerűbbé tételével. Utóbbit a városvezetés hosszú ideje elhanyagolta, az autóbuszok műszaki állapota lehangoló, ami csökkenő utasszámhoz és járatcsökkenéshez vezetett.


A képviselőjelölt szerint a gépjárműállomány cseréjére, korszerű utastájékoztatási rendszerre, utasbarát menterendre, járatsűrítésre, valamint a helyi és helyközi közlekedésben egyaránt érvényes közös bérletrendszerre lenne szükség ahhoz, hogy a közösségi közlekedés vonzóvá váljon. A következő költségvetési ciklusban ezeket a célokat kellene előtérbe helyezni az európai uniós források felhasználása során.

Hartmann Ferenc ezúttal is megerősítette, hogy a szocialisták az LMP jelöltjét támogatják az időközi önkormányzati választáson. A célkitűzéseivel teljes mértékben egyetértenek és a változást akarók igénye is az, hogy a Fidesz jelöltjével szemben egy ellenzéki jelöltre voksolhassanak. A képviselő is hibásnak véli a dupla körforgalmak koncepcióját, mert az áteresztőképességük szűk, a gyalogosbiztonságuk pedig a sok gyalogátkelőhely miatt kifogásolható. Emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány több alkalommal se támogatta a belváros tehermentesítését szolgáló útfejlesztéseket és a városnak a közösségi közlekedés korszerűsítésére vonatkozó pályázatait sem. Támogatás híján saját forrásból kell megoldani a tömegközlekedés fejlesztését, parkolók építését a Cholnoky-lakótelepen és a kórház melletti parkolóház megépítését is. Erre a vérellátó melletti parkoló területe a legalkalmasabb.


[fbcomments]