Covid / Közérzet / Életmód · 2022.05.13.

KORÁN HALUNK – Hová lett öt és fél évünk?

Kevesebb ideig élünk uniós polgártársainknál. 2019-ben és 2020-ban tovább romlott a helyzet, két évvel csökkent a születéskor várható élettartam Magyarországon. Korán halunk – a szakemberek ezt a covid számlájára írják.

Az unióhoz képest hazánkban öt és fél évvel rövidebb az emberek átlagos életkora. A listavezető spanyolok várható élettartama pedig nyolc évvel hosszabb a legújabb statisztikák szerint.

Nyugat-Európában sikerült visszatérni a covid előtti értékekhez

Két éve szinte az egész kontinensen csökkentek a számok, kivéve Dániában, Németországban és Finnországban, ahol elhanyagolható volt a csökkenés. Az idei adatok szerint Nyugat-Európában viszont sikerült visszatérni a covid előtti időszak értékeihez. Belgiumban tavaly 1,1 évvel nőtt a várható élettartam, amellyel már megközelítik a járvány előtti értéket, de Spanyolországban és Svédországban is magasabb értéket mértek, mint 2020-ban. Luxemburgban pedig még magasabb, mint a covid előtt.

Kelet- és Közép-Európában még nem érezhető javulás

Mi viszont korán halunk. Kelet- és Közép-Európában – ahol a járvány leginkább 2021-ben tombolt – még nem érezhető javulás. A legnagyobb negatív változást Szlovákiában és Bulgáriában mérték, ahol 2020-ról 2021-re 2,2 évvel csökkent a születéskor várható élettartam. Magyarországon ez 14 hónap, horvát szomszédainknál pont egy évvel kevesebbet mutatnak a statisztikák.

A magyar egészségügyi szakemberek szerint ahhoz, hogy korán halunk, nemcsak az egészségügyi ellátás, de az önpusztító életmód is nagymértékben hozzájárult.

Fotó: Unikornis


[fbcomments]