Közérzet / Egyéb · 2023.01.30.

KŐOROSZLÁN  – Tizennyolc év után levadászták

A múlt év vége óta üres vízfelület látványa fogadja a füredi Brázay strandon sétálókat, eltűnt a part közelében hullámok fölé magasodó kőoroszlán, ami a város délkeleti partjait őrizte csaknem két évtizeden át.

Hogy kinek és miért volt útjában, nem sikerült kideríteni. Csak annyit lehet tudni, hogy az önkormányzat adott utasítást az eltakarítására, olvashatjuk Győrffy Árpád kollégánk írását a sokat látott és jobb sorsra érdemes balatonfüredi kőoroszlán életéről, sorsáról és eltüntetéséről.

Kurutz Károly füredi szobrász 2004 karácsonyán felfedezte a vízbe dőlt oszlopban rejtőzködő lehetőséget. Sokan megnézték, hogy mi lehet ez a jégből kiálló hatalmas kő, mire ő vésőt is vitt magával. Arra gondolt, vétek lenne így hagyni a jól faragható anyagot.


A szobor aztán Oroszlán a tengerben néven élte a maga életét. Sokan a jégen, mások csónakkal, vitorlással mentek közel hozzá, hogy jobban lássák, mi is az. De a partról is szép látványt nyújtott a kőoroszlán, amint méltóságteljesen figyelt a messzeségbe. Éppen a 18. évét töltötte volna be, amikor egyszer csak a hűlt helye maradt.

Bővebben az oroszlánról itt olvashatnak.

Fotó: Győrffy Árpád

Kép forrása: Gyorffy Arpad

[fbcomments]