Kék / Közérzet · 2016.02.24.

KONZULTÁCIÓ – Kérdőívre vadászva

Februárban kerül a postaládákba a konzultációs kérdőív, egyelőre azonban se híre, se hamva. Éppen ezért a városháza sajtósához fordultunk, hogy megtudjuk, hol tart a lebonyolítás, a kérdőívek gyártása és terjesztése. Válasz azonban nem érkezett, hogy várjunk-e rá vagy sem.

Mint arról számos alkalommal beszámoltunk, nagy vihart kavart az önkormányzat azon elképzelése, amely szerint háromszintes mélygarázst építenének a Színházkertben. Az ellenzék tiltakozott, népszavazást kezdeményezett, a városvezetés pedig kiállt a tervek mellett, mondván, azt számos szakmai egyeztetés előzte meg, és az elképzelés része a kulturális negyed elnevezésű nagy ívű tervnek. A kedélyeket csillapítandó – és az ellenzéki helyi népszavazási gondolat ellentéteként – konzultációt is hirdettek, hogy a nép majd a kérdőívre válaszolva fejtse ki véleményét az elképzelésről. Sőt, ha lúd, legyen kövér alapon nemcsak a tervezett mélygarázsról diskurálnának, hanem az integrált városfejlesztési stratégia legfontosabb témaköreiről is. Mint például az újabb körforgalom megépítése a belvárosban, biomassza-erőmű létrehozása, orvosi rendelők felújítása, az állatkert fejlesztése vagy éppen az intermodális csomópont. (A főbb témaköröket bemutató sorozatunk legutolsó részét itt olvashatják.)


A januári közgyűlésen a városi konzultációra hivatalosan is áldásukat adták a képviselők. Az elfogadott határozat értelmében a konzultáció előkészítését február 1-jéig végezték el, a teljes lebonyolítására (terjesztés, visszajuttatás, értékelés stb.) március 31-ig adtak határidőt. Az előterjesztésből és a kérdőívvel kapcsolatos kommunikációból is kiderült, „az önkormányzat gondoskodik arról, hogy a kérdőíveket február hónapban minden veszprémi háztartásba eljuttassák”.

Február vége igencsak közel van már, de kérdőívnek egyelőre nyomát sem láttuk. Kíváncsiak vagyunk azonban (nagyon), hogy az előterjesztésben mindössze felsorolásszerűen ismertetett témakörökről milyen kérdéseket tesz fel a város a veszprémieknek.

A kérdőív „érdekessége” – és talán a késlekedés egyik oka – hogy a sok vitát keltő színházkerti mélygarázs mögül – egyes információk szerint – a polgármester kezd kihátrálni. Az idei költségvetés-tervezetben azonban egyelőre harmincmillió forint szerepel az „előkészítő tervre”. A büdzsét csütörtöki ülésén fogadja el a közgyűlés. Hogy mélygarázzsal vagy anélkül, az kiderül.

(Ja, ha valaki már megtalálta a kérdőívet a postaládájában, küldje el nekünk is – info@veszpremkukac.hu –, ezzel is segítve az önkormányzat azon célját, hogy minél többen nyilvánítsanak véleményt a város életét és arculatát évekre, évtizedekre meghatározó fejlesztésekről.)

Drahos Nikolett


[fbcomments]