Közérzet · 2016.01.26.

KONZULTÁCIÓ – Így mondhatunk véleményt

Konzultációt tervez az önkormányzat a 2020-ig megvalósuló fejlesztésekről, erről csütörtöki ülésén hozza meg döntését. Ha a közgyűlésen elfogadják a határozati javaslatot, akkor ez lesz az a bizonyos beígért kérdőív, amelyet a Színházkertbe tervezett mélygarázs kapcsán eddig oly sokat emlegettünk.

Emellett a lakosság kifejtheti véleményét egy újabb körforgalomról a belvárosban, biomassza-erőmű létrehozásáról vagy éppen az orvosi rendelők felújításáról is.


Az előterjesztésből kiderül, a 2014 és 2020 között megvalósuló fejlesztési ciklusban, kizárólag városfejlesztési projektek finanszírozására, Veszprém 11,54 milliárd forint uniós forrás fölött rendelkezhet. Terveit a város az úgynevezett integrált településfejlesztési stratégiában fogalmazta meg, ezt már korábban elfogadta a közgyűlés.

Az önkormányzat a fejlesztésekről „párbeszédet” kíván folytatni a veszprémiekkel. Ezen társadalmi konzultációnak egyik kiemelt pillére lesz a kérdőíves felmérés, amely – az önkormányzat szerint – a lakossági véleménynyilvánítás  leghatékonyabb módszereinek egyike.

A kérdőív tematikáját az integrált településfejlesztési stratégia tématerületei határozzák meg. Amennyiben elfogadják a képviselők, úgy a következőkről alkothatnak véleményt a veszprémiek:

A gazdasági és úthálózat-fejlesztési tématerület projektjei:

– a Pápai út és a Jutasi út összekötése a belváros és a Házgyári út tehermentesítése érdekében (belső körút kelet-nyugati főtengelye)

– a Pápai út és az északi iparterület úthálózatának a fejlesztése a munkába járás elősegítése érdekében

– körforgalmi csomópont kiépítése a Budapest út, a Brusznyai út, a Mártírok útja és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében

Családbarát, szociális és egészségügyi célú fejlesztések:

– egészségház építése a belvárosban

– meglevő orvosi rendelők felújítása

– idős emberek foglalkoztató-központja

– bölcsődei helyek bővítése

– köznevelési és közoktatási intézmények átépítése, fejlesztése

Az energiahatékonyság és a megújuló energiafelhasználás fejlesztési területének projektjei:

– biomassza-fűtőmű építése a külső útgyűrű mellett

– napenergiapark és szolárerőmű építése külterületen

– a Stadion sportcsarnokának és irodaépületének energetikai megújítása

– elektromos töltőállomások telepítése a tiszta közlekedés érdekében

Egy nyári írásunkban is foglalkoztunk a kórház környéki parkolási gondokkal. A tervek szerint parkolóház épülne a Mártírok útján, a vérellátó mellett

Egy nyári írásunkban is foglalkoztunk a kórház környéki parkolási gondokkal. A tervek szerint parkolóház épülne a Mártírok útján, a vérellátó mellett

Belvárosi parkolókapacitás fejlesztése:

– a megyei kórház kiszolgálása érdekében parkolóház építése a Mártírok útján (vérellátó mellett)

– parkolóhely-bővítés a belvárosban, mélygarázs beruházás a Színházkertben

Kulturális célú fejlesztések:

– Európa Kulturális Főváros 2023. évi pályázat benyújtása

– állatkerti területbővítés és az attrakciókínálat fejlesztése

A kérdőívet minden veszprémi háztartásba eljuttatják februárban, visszaküldeni pedig több helyen is lehet majd, mert ehhez a városban gyűjtőpontokat létesítenek, ahol egy urnába bedobva bárki leadhatja véleményét. A konzultáció költsége mintegy kétmillió forint lesz.

Drahos Nikolett


[fbcomments]