Covid / Közérzet · 2021.03.29.

Konzultáció 5472 milliárd forintról

Ez a pénz Magyarország polgáraié, nem a Fideszé – mondja Ujhelyi

A magyar kormány nyomokban sem tesz eleget azon kötelességének, hogy széles körű társadalmi vitát folytasson a hazánknak járó újjáépítési csomag mintegy 5472 milliárd forintnyi támogatásának sorsáról – írja közösségi oldalán Ujhelyi István EP-képviselő.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és dr. Ujhelyi István, MSZP-s európai parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amire az elnöktől határozott és gyors válasz érkezett.

Karácsony és Ujhelyi arra hívták fel a bizottság elnökének figyelmét, hogy a magyar kormány nyomokban sem tesz eleget azon kötelességének, hogy széles körű társadalmi vitát folytasson a hazánknak járó újjáépítési csomag mintegy 5472 milliárd forintnyi támogatásának sorsáról. Rámutattak arra, hogy az Európai Parlament és a tanács nemrég fogadta el azt a rendeletet, amely konkrétan a társadalmi partnerekkel (önkormányzatokkal, civil- és szakszervezetekkel, egyéb fórumokkal) megvitatott nemzeti reformterv benyújtására kötelezi a tagállami kormányokat. Ujhelyi szerint azonban a Fidesz azonban egyelőre csak elbábozza ezt a társadalmi konzultációt, ez a magatartás pedig veszélyezteti ezeknek a (következő hétéves uniós költségvetésen felül rendelkezésre álló) újjáépítési forrásoknak a lehívását.


Ursula von der Leyen válaszában leszögezi: uniós rendelet kötelezi a tagállamokat a megfelelő konzultáció lefolytatására. „A folyamatot az egyes tagállamok jogi keretrendszerével összhangban, a helyi és regionális hatóságok, a szociális partnerek, civil szervezetek, ifjúsági szervezetek és más érdekelt felek bevonásával kell lefolytatni és az érdekeltek véleményének figyelembevételével a helyreállítási és rezilienciaépítési tervben. A bizottság ezt a kérdést a tagállamokkal folytatott kétoldalú találkozókon is aktívan és rendszeresen felveti” – írja levelében Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke a levélírók azon felvetésére is kitért, hogy bár sem a konzultáció nem zajlott még le érdemben, sem a részletes nemzeti reformtervet nem fogadták még el, a magyar kormány máris 1500 milliárdot ígér az egyetemeknek ebből a költségvetésből. Von der Leyen tudomásul vette a levélírók ezzel kapcsolatos aggályait: a tagállami kormányoknak „biztosítaniuk kell az uniós és nemzeti jogszabályok betartását, helyreállítási és rugalmassági tervükben pedig indokolniuk kell a vonatkozó intézkedéseket”, az Európai Bizottság ezután mérlegelni fogja, hogy kellő biztosítékot nyújtanak-e az abban megfogalmazott tételek vagy sem.

Ujhelyi szerint sokatmondó a válaszlevél utolsó mondata is: „az Európai Csalás Elleni Hivatal, az Európai Számvevőszék és maga az Európai Bizottság is hozzáférést kérhet a releváns adatokhoz, és szükség esetén felülvizsgálhatja a pénzeszközök felhasználását.”

– Ez világos beszéd – írja Ujhelyi a közösségi oldalán olvasható bejegyzésben. – A magyar kormány tehát ha nem akarja veszélyeztetni vagy épp elveszíteni a Magyarországnak, a magyar embereknek és a magyar vállalkozásoknak járó újjáépítési források időbeni lehívását, akkor ideje összekapnia magát és április végéig nem kamu-konzultációt, hanem érdemi és átfogó társadalmi párbeszédet folytatni a források felhasználásáról. A Fidesz hűbérurai abban a tévhitben élnek, hogy ez az összeg az övék, minden centje nekik jár, de legalábbis ők dönthetnek arról, hogy mire és hogyan jusson. Hát, nem. Ez a pénz Magyarországé, a magyar embereké. Ha a fideszes uraknak valóban Magyarország az első, ahogyan hirdetik, akkor most végre valós tartalommal is megtöltik ezt az üres propagandaszöveget.


[fbcomments]