Kultúra · 2017.06.15.

KÖNYVHÉT – Az írás is szélhámosság

A veszprémi könyvhét hivatalos megnyitója előtti napra hirdette meg a szervező, a Művészetek Háza Bozsik Péter új könyvének bemutatóját az Utas és holdvilág antikváriumba.

Utólag is köszönjük Kilián Lászlónak, a Művészetek Háza igazgatóhelyettesének, hogy különböző médiumokban két időpontot is megadott kezdésnek. Mi, akik öt órára mentünk, legalább beszélgettünk egy jót a kellemes délutáni napsütésben egy pohár bor mellett, amíg befutottak a hat órára érkezők is.


A vendéget ezúttal is Brassai Zoltán irodalmár kérdezte.

– Hogyan jött létre a Jelentés a Kór Házából, hogyan lett a három szövegből egy könyv? – hangzott el az első kérdés.

– Van egy haverom, aki úgy érezte, hogy haldoklik, ezét lóhalálában meg akarta írni az önéletrajzát. Ő egy szakács, Hollandiában él, és elküldte nekem az írásait, amiből a könyv első része született. Legnagyobb kritikusom, Mesés Péter szerint ez a legjobb könyvem eddig, de senki nem akarta kiadni. A weisbrünni levelek megvoltak, ezekhez hozzácsaptam egy-egy novellát, verset, de még így sem kellett senkinek. A betegségtörténetek pedig adták magukat: úgy nyolc-kilencéves korom óta kórházlátogató vagyok. Kiderült, hogy a felsoroltak valamilyen úton-módon egybetartoznak.

– Mennyire valóságosak a történetek?

– Senki nem dolgozik csak a fantáziájából. A valóságos elemeket elemeltem, kontrasztossá tettem. Az írás is szélhámosság, mint a filmkészítés, csak amíg a filmeknél a közönség természetesnek veszi a fikciót, addig az irodalmon mindig a valóságot kéri számon. Írtam valamit, ami majdnem valóság, de mégsem az.

– Mennyire vagy te benne ezekben a szövegekben?

– Hol hogy, fogalmam sincs. Egy időben azt mondtam, például a Csantavéri Orlandó megjelenésekor: azért írtam le, hogy ha netalán agyvérzést kapok, tudjam majd rekonstruálni a múltam. Írás közben a grammatika másolja a valóságot. Abban a pillanatban minden fikcióvá válik, ahogy az ember leírja, de már akkor is, amikor elmeséli.

Folytatás ma délután fél háromkor a Szent Imre téren a délvidéki Forum Könyvkiadó bemutatkozásával, majd négykor a könyvhét megnyitójával. A veszprémi könyvhét részletes programja itt olvasható.

A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.

 


[fbcomments]