Kultúra · 2016.06.13.

KÖNYVHÉT – A könyv nem zöldség

A könyv nem zöldség, nem romlik el – jegyezte meg a csütörtökön kezdődő veszprémi Ünnepi könyvhét programjait beharangozó hétfő délutáni sajtótájékoztatón Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese, programfelelős.

Ezt arra értette, hogy a könyv ünnepén nemcsak a frissen megjelent kiadványoknak van helyük, de az év közben nyomdából kikerülteknek is. A Művészetek Háza a könyvhétre három kiadványának megjelenését időzítette, de nemcsak ezeket, hanem a korábban megjelenteket is bemutatja a nagyközönségnek a Kossuth utcáról megközelíthető Szent Imre téri színhelyen, ahol már ácsolják a pavilonokat.

Évek óta az országos után egy héttel rendezzük meg a könyv ünnepét városunkban, aminek több oka van – mondta Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója. – Erre az időpontra meg tudunk nyerni olyan szerzőket, akik egy héttel korábban biztosan nem érnének rá a fővárosi és a többi nagyvárosi meghívás miatt, és ekkorra már azok a kötetek is kijönnek a nyomdából, amelyeket valamilyen csúszás miatt esetleg nem sikerült időben a könyvárusok polcára tenni. A rendezvénysorozatot a város és a VKSZ Zrt. támogatja.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és Kilián László igazgatóhelyettes a sajtótájékoztatónak helyszínt adó Vass Léászló-gyűjtemény egyik kiállítótermébe invitálta a sajtó képviselőit

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és Kilián László igazgatóhelyettes a Vass László-gyűjtemény egyik kiállítótermébe invitálta a sajtó képviselőit

A veszprémi ünnepséget csütörtökön délután négykor – Porga Gyula polgármester köszöntője után – Berecz András ének- és mesemondó nyitja meg, de már fél háromkor megkezdődnek a dedikálások a téren és folytatódnak a megnyitón követően, ahogyan pénteken is. A különböző programoknak nemcsak a Szent Imre tér ad helyet, hanem a Petőfi Színház, a Művészetek Háza László Károly-gyűjteménye, valamint az Utas és holdvilág antikvárium is. Szombaton gyermekeknek és fiataloknak szóló programok várják közönségüket a téren. A kiállítók között megtaláljuk a város könyvesboltjait, kulturális intézményeit és néhány magánkiadót is.

Csütörtökön hatkor a Petőfi Színházban Misztika és mitológia a kortárs finnugor irodalmakban címmel hallható egy beszélgetés a Finnugor kulturális főváros 2016 című rendezvénysorozat keretében – sorolta az egyéb programokat Kilián László. – Pénteken a Vár Ucca Műhely ötvenedik számának megjelenése alkalmából készülünk egy meglepetésekkel teli műsorral.

A veszprémi Ünnepi könyvhét részletes programja itt olvasható.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!