Kultúra · 2020.10.02.

KÖNYVBEMUTATÓ – Mire készültök, csillagok?

Az egy évvel ezelőtt elhunyt Botár Attila Mire készültök, csillagok? című kötetét Kilián László szerkesztő mutatja be október 7-én, szerdán 17 órakor a Művészetek Háza Veszprém/Dubniczay-palotában (Vár u. 29.).

A kötet anyagát a szerző nem darabolta fel ciklusokra. Méltán bízhatott a versek egyedi-közvetlen hatásában, a sorrend közlendőit erősítő funkció képességében. Az élettől távolodó, elköszönő hangulatú anyag mégsem posztumusz kötet a hagyományos értelemben. Nem az, mert sajátos botáros derű hatja át szinte valamennyi versét, illetve mivel a hetvenöt esztendőt megélt költő már korábbi könyveiben is az összegző invenciójú, szemlélődő alapállású hangvétellel írta műveit. Ez is bizonyítja, hogy nem készült a halálra, tervekkel teli volt, amikor elvesztettük.


Botár Attila megint egy olyan klasszikusságában is új verssorozatot bocsátott rendelkezésünkre, amely filozofikus, elégikus, ekként úgy gondolkodtat, hogy a líra minden hatásmechanizmusát is használja és közvetíti a befogadónak, ha az eléggé érzékeny. Metaforái, hangütése és a legnemesebb antik, illetve modern kori örökséggel ápolt bennfentesi viszonya otthonossá teszi a jelen élményszerű üzenetét, a sajátos, versbe oltott aktualitást. Azt, ami utána folyton kísérti a végtelenség érzetét számunkra is. A kötet valamennyi verse telitalálat. Habár több versformával operál, örvendetes, hogy az általa oly mesterien művelt szonettből is kapunk tőle meggyőző ízelítőt: a nyolcvanötből huszonhat tizennégy-sorossal is megajándékozott bennünket.

Botár Attila verseit Szabó Zoltán előadóművész olvassa fel.

A kötet a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozat 55. darabja.


[fbcomments]